Сбогом, Fiat Chrysler Automobiles и PSA! Здравей, Stellantis! Скоро това ще бъде факт, след като акционерите на автомобилните компании дадоха съгласието си те да се обединят и да създадат заедно четвъртият по големина производител в сектора под новото име Stellantis.

Окончателното "да" от акционерите е ключово за оцеляването на двете групи в период, в който индустрията е изправена пред революция с навлизането на електрическите модели и пред тежки последствия от пандемията.

А ето какво точно означава обединението на Fiat Chrysler Automobiles и PSA във факти:

Сделката между двете групи беше договорена в края на 2019 година. Тя ще обедини под една шапка марки като Fiat, Jeep, Dodge, Alfa Romeo, Maserati и Peugeot, Citroen, Opel и DS. Новата компания ще бъде четвъртият най-голям производител на автомобили в света след Toyota, Volkswagen и Renault-Nissan-Mitsubishi.

Chrysler може да остане в миналото след сливането на Peugeot и Fiat

Една марка вероятно няма да оцелее след създаването на четвъртия най-голям автомобилен производител

Обединената компания ще носи името Stellantis, а последното препятствие пред сливането ще бъде преодоляно днес

Новата Stellantis ще бъде базирана в Нидерландия, като ще има операции във Франция, Италия и САЩ. Ръководителят на PSA Карлос Таварес ще бъде главен изпълнителен директор през първите 5 години. Председателят на Fiat Chrysler Джон Елкан ще бъде председател на новата компания.

В борда на директорите ще влизат по петима такива от двете компании, включително и Таварес.

Засега обаче и двете групи нямат достатъчно сериозно присъствие в Китай, който е автомобилен пазар номер 1 в света, така че това ще бъде едно от големите предизвикателства пред ръководството на Stellantis.

Fiat и Peugeot избраха име за новата компания

Четвъртият най-голям автопроизводител в света ще има ново име

Очаква се сливането да приключи в началото на 2021 г.

Обединената компания ще бъде листната на борсите в Париж, Милано и Ню Йорк. Според изчисленията, базирани на общите приходи на двете компании, тя ще има годишни продажби от около 7,9 милиона автомобила и ще генерира приходи от около 180 милиарда евро. За нея ще работят общо 400 000 души.

На акционерите на Fiat Chrysler ще бъдат изплатени специални дивиденти в края на януари след затварянето на сделката в размер на 2,9 милиарда евро при първоначално планирани такива от 5,5 милиарда евро.

Fiat Chrysler инвестира €167 милиона в завода си за електромобили в най-голямата икономика в Източна Европа

Fiat Chrysler инвестира €167 милиона в завода си за електромобили в най-голямата икономика в Източна Европа

Инвестицията е голям тласък за страната