Обединението между автомобилните производители Fiat Chrysler и PSA Group вече си има наименование. Двете компании съобщиха, че са избрали името STELL/\NTIS, предава CNBC.

Новото име ще бъде използвано само на корпоративно ниво, а отделните марки автомобили като Alfa Romeo, Chrysler, Fiat, Jeep и Peugeot ще останат непроменени.

Двете групи подписаха споразумение за сливане през декември и очакват сделката да приключи през следващата година. Stellantis ще бъде четвъртият най-голям автомобилен производител в света по обем.

В момента сделката е разглеждана от Европейския съюз, като се очаква проучването да продължи четири месеца.

Общата компания ще бъде водена от главния изпълнителен директор на PSA Карлос Таварес, а председателят на борда на Fiat Джон Елкан ще остане на същата роля в новото дружество.

Обединената компания ще има 16 автомобилни марки, ще генерира приходи в размер на около €180 милиарда годишно и ще има почти 410 хил. служители.

Комбинацията ще даде на производителя на Peugeot PSA дълго търсеното присъствие в Северна Америка, като в същото време ще помогне на Fiat с разработката на нискоемисионни технологии. Не всичко е перфектно: дори и обединени, компаниите все още нямат нужното присъствие на най-големия пазар в света: Китай. И освен това не могат да се похвалят с добри премиум марки, посочва анализаторът Юргей Пайпър.

Но както и мениджърите в цялата индустрия, Таварес и Елкан са под все по-голям натиск да обединят ресурси за разработване на нови продукти на фона на скъпото преминаване към електрическа мобилност и автономни технологии.

Двата производителя смятат, че ще могат да спестят по €3,7 милиарда годишно от сливането, като в същото време няма да затворят нито един от общо 120-те завода.