Някои (Ford) се отказаха от малките коли, други (всички) се отказаха от дизеловите коли, но има и такива, които се отказват от... сивите коли. Точно такава е посоката, по която поема Fiat. Легендарният италианския автомобилен бранд вече ще постави акцент върху ярките цветове и целия Dolce Vita стил на живот, с който свързваме Апенините.

Контекст: Сивото е най-популярният цвят за нови коли във Великобритания, показват данните на търговците и производителите на МПС на Острова. Една от четири е боядисана по този начин.

Stellantis пуска на пазара "достъпен елетромобил" догодина

Европейски автомобилен производител пуска на пазара "достъпен елетромобил" догодина

Каква е цената?

Собственикът на Fiat- Stellantis, обаче поема риска да спре да предлага този цвят, като очевидно се опитва да позиционира италианския бранд в по-голяма степен към младежката и дамската аудитория.

Детайли: "Нарушихме правилата - решихме да спрем да произвеждаме сиви коли Fiat. Това е предизвикателство, което променя пазара и целта му е да затвърди лидерството на Fiat като марка на радостта, цветовете и оптимизма. Италия е страната на цветовете и, от днес, това важи и за Fiat", заявява изпълнителният директор на италианския бранд Оливие Франсоа.

Fiat ще произвежда само електромобили след инвестиция от $35 милиарда

Fiat ще произвежда само електромобили след инвестиция от $35 милиарда

От 2027 година

Прессъобщението е придружено и с видео, в което мениджърът влиза в ролята на Джеръми Кларксън от Top Gear - качва се на сив Fiat 600e, който с кран е потопен в оранжева боя. Разбира се - на фона на идилична италианска крайбрежна обстановка.

Какво следва: Колата от видеото - електрическият семеен автомобил FIAT 600e, ще бъде представена официално на 4 юли.

Тя, както и останалата част от портфолиото на марката, ще се предлагат в цветове, чиито наименования е относително трудно да бъдат по-италиански: Gelato white, Sicilia orange, Paprika orange, Passione red, Blu Dipinto di Blu, Italia blue, Venezia blue, Rugiada green, Foresta green, Rose gold и Cinema black.

Снимка 624032

Източник: FIAT

От друга страна: С отказа от един от най-популярните "сериозни" цветове, Stellantis очевидно рискуват позицията на Fiat сред корпоративните и държавните потребители. Те явно се очаква да си харесат нещо от Alfa Romeo, Citroen, Peugeot, Opel или някоя друга от 16-те марки на компанията, които са все повече и повече базирани на общи платформи.

Освен това, модел като Tipo просто изглежда странно в някой от по-пастелните тонове.