В следващата половин година ще стане ясно дали гигантът в енергийния сектор Shell ще започне да добива нефт и природен газ от българското находище "Силистар" в Черно море.

На 5 януари компанията е приключила проучването на блока. Това е потвърдил мениджърът на проекта за проучване Александър Кейз, цитиран от в-к "24 часа".

През следващите 6 месеца данните от първоначалното проучване ще бъдат анализирани. След този период ще стане ясно дали има смисъл от дъбоководни сондажи и стартирането на добив с търговска цел.

В съседство до блока "Силистар" се намира друг турски, където Shell вече са започнали дълбоководен сондаж.

Стартът на проучването беше обявен в края на февруари миналата година, когато договорът за него беше подписан между минисерство на енергетиката и Shell Exploration & Production, която е дъщерна компания на Royal Dutch Shell.

Според споразумението фирмата трябваше да инвестира 18,6 милиона евро в проекта и още 4,9 милиона евро да бъдат изплатени на правителството под формата на бонус.

Shell беше единствената компания, която кандидатства за проучване на блок "Силистар". Той е с размер от 6893 квадратни километра и се намира в южната част на българските териториални води на Черно море.

Гигантът Shell ще търси нефт и газ в България

Гигантът Shell ще търси нефт и газ в България

Вижте колко ще инвестира