Добивът на шистов петрол в САЩ през ноември ще се понижи за 12-ти месец поред на фона на двугодишните ниски цени на суровината. Това сочи публикуваната вчера прогноза на Управлението за енергийна информация (EIA).

По данни на EIA, шистовият добив ще се намали през следващия месец с още 30 хиляди барела до 4,43 милиона барела на денонощие - най-ниско равнище от март 2014 година.

Цените на петрола рухнаха над два пъти - от $107 за барел в средата на 2014 г., но седмица фючърсите на американския сорт WTI преодоляха нивото $50 за барел. Тринадесетгодишният минимум в цената на суровината от $26 през февруари постепенно отказа производителите на шистов петрол от добива, но сега се очаква те отново да го увеличат, отбелязва Reuters.

Добивът на природен газ в САЩ през ноември ще се понижи за седми месец до около 1,3 милиарда кубични метра в денонощие, твърдят прогнозите на EI. Това ще бъде най-ниското ниво на производство на суровината от юли 2015 г.

Според данните на EIA, производителите в САЩ през септември са направили 506 нови сондажи, а са въвели в експлоатация 533 кладенци в шистови находища. Броят на направените, но невъведени в действие сондажи (DUC-сондажи) към момента е 5 069 - най-малък то януари 2015 година.