Една от най-големите публично търгувани компании за добив на криптовалута и специализирана инфраструктура за "копаене" - американската Core Scientific, обяви фалита си, съобщават световните агенции.

В официалното изявление се посочва, че дейността ѝ няма да бъде прекратявана, тъй като се очаква споразумение за финансиране с кредиторите, което да финансира план за преструктуриране. Във внесените в съда в Тексас документи се посочва, че компанията разполага с между 1 и 10 млрд. долара в активи и гаранции и има между 1000 и 5000 кредитори.

Сътресенията продължават: инвеститори изтеглят рекорден брой биткойни от крипто борсите

Сътресенията продължават: инвеститори изтеглят рекорден брой биткойни от крипто борсите

Сривът на FTX доведе до невиждани сътресения в криптоиндустрията

Кредиторите вече са се съгласили да предоставят до 56 млн. долара финансиране. През миналата седмица един от тях - Riley Financial, предложи 72 млн. долара на Core Scientific, за да избегне фалита, но от ръководството на компанията не приеха предложението.

Core Scientific стана публична компания през миналата година, като пазарната ѝ капитализация беше оценена на 4,3 млрд. долара в период на възход на виртуалните валути. Междувременно, обаче, криптозимата настъпи с вдигането на лихвите и притеснения за пазарите. Над трилион долара се изпариха от крипто сектора, а големи играчи като Three Arrows Capital, Celsius Network и борсата FTX паднаха жертва на икономическата ситуация и собствените си управленски грешки.

Шефът на BlackRock: Повечето крипто компании ще фалират

Шефът на BlackRock: Повечето крипто компании ще фалират

Анализатори вече поставят под въпрос бъдещето на дигиталните активи

Така най-популярната криптовалута биткойн е поевтиняла с 60% от началото на годината, а политиците в ред държави се готвят да наложат сериозни регулации на целия сектор. На целия този фон, акциите на Core Scientific към момента са загубили 98% от пиковата си стойност.