Крахът на FTX ще даде началото на верижна реакция, която ще доведе до фалит повечето крипто компании - прогнозата е на изпълнителния директор на инвестиционния гигант BlackRock Лари Финк. Коментарите му сгъстяват още повече облаците над бизнесите с дигитални активи, които през последните месеци навлязоха в своята "крипто зима".

"Смятам, че повечето от компаниите няма да останат сред нас", заяви Финк по време на конференция, организирана от "Ню Йорк Таймс" през миналата седмица. Той разкритикува FTX, като подчерта, че компанията на Сам Банкман - Фрийд е действала по начин, който фундаментално се разминава с философията за публична и видима за целия свят база данни, която е видима за целия свят. 24 млн. долара на BlackRock също бяха в сриналата се през миналия месец борса.

Основателят на FTX Сам Банкман-Фрайд готов да свидетелства за станалото

Основателят на фалиралата криптоборса FTX готов да разкрие истината за станалото

Предстои неговото изслушване пред американските власти

"Въпросът дали крипто въобще има бъдеще става основен след година, в която много токени загубиха над 70% от стойността си, а сривът на FTX задълбочи кризата на доверие, която започна през пролетта", коментира анализаторът от BTIG LLC Марк Палмър, цитиран от Fortune.

Този нов етап от кризата има много конкретни измерения. Криптокредиторът BlockFi обяви фалит, акциите на Coinbase загубиха около 80% от стойността си през тази година, а при някои свързани с решенията за "копаене" на крипто фирми ударът е дори още по-тежък и също се очакват фалити.

ЕЦБ: Биткойнът издиша много преди фалита на FTX. Той не е "подходяща опция за инвестиция"

ЕЦБ: Биткойнът издиша много преди фалита на FTX. Той не е "подходяща опция за инвестиция"

Банката смята, че биткойнът не трябва да се легитимира

"Очакваме крипто пространството да продължи да бъде токсично за инвеститорите в близко бъдеще", написа в съобщение до клиентите анализаторът от Compass Point Чейс Уайт. Прогнозата му е, че потребителската активност ще остане относително ниска в очакване на още "вторични трусове" след краха на FTX.

Макар да е известен крипто скептик, Лари Финк от BlackRock все пак вижда бъдеще в технологиите, които правят виртуалните активи възможни: "Смятам, че следващото поколение пазари, следващата генерация ценни книжа ще дойде с токенизацията на ценните книжа". По думите му "цялата екосистема се променя" с помощта на мигновения сетълмент на ценни книжа, улесненото гласуване на акционерите и премахването на посредниците.