Биткойн се насочва към задънена улица, която вече е била на хоризонта още преди колапса на крипто борсата FTX на Сам Банкман-Фрид. Това смятат служители на Европейската централна банка.

В публикация в блога на ЕЦБ, озаглавена "Последната битка на биткойн", банката отбелязва, че стойността на биткойн достигна своя връх от 69 000 долара през ноември 2021 г., след което пада до 17 000 долара до средата на юни 2022 г. Оттогава стойността се колебае около 20 000 долара. За привържениците на биткойн привидната стабилизация е сигнал за отдих. "По-вероятно е обаче това да е изкуствено предизвикан последен дъх преди срива", смята ЕЦБ.

Според коментара на банката използването на биткойн за транзакции е "тромав процес". Криптовалутата не се използва в голяма степен в реалния свят. В средата на 2010 г. надеждата, че стойността на най-голямата криптовалута ще се покачи до нови висоти, започна да доминира. Но биткойн също не е подходящ като опция за инвестиция - не генерира паричен поток (като недвижими имоти) или дивиденти (като акции), не може да се използва продуктивно (като стоки) или да осигурява социални ползи (като злато). Така излиза, че пазарната оценка на биткойн се основава единствено на спекулации. Това заключват от ЕЦБ.

"Големите инвеститори в биткойн имат най-голям стимул да поддържат еуфорията около криптото", смятат авторите. "В края на 2020 г. някои компании започнаха да популяризират биткойн. Някои фирми за рисков капитал също все още инвестират сериозно. Въпреки продължаващата "крипто зима", инвестициите на компаниите за рисков капитал в крипто и блокчейн индустрията възлизат на 17,9 милиарда долара като от средата на юли".

ЕЦБ не пропуска да отбележи, че е биткойн е безпрецедентен замърсител. "Консумира енергия в мащаба на цели икономики". Смята се, че добивът на биткойн консумира много електроенергия годишно - толкова, колкото енергията, която консумира Австрия. Освен това "произвежда планини от хардуерни отпадъци". Цялата биткойн система генерира толкова електронни отпадъци, колкото цяла Холандия. Тази неефективност на системата не е недостатък, а характеристика, смята ЕЦБ.

"Най-голямата криптовалута в света по пазарна капитализация представлява риск за репутацията на банките. Има дългосрочна опасност от популяризирането на токена, въпреки потенциала за краткосрочни печалби".

Докато крипто индустрията е изправена пред призиви за регулации, служителите на ЕЦБ предупредиха, че именно регулациите може да бъде погрешно разбрани като одобрение.

Като заключение е статията от ЕЦБ се казва, че биткойнът не трябва да се легитимира.