Известната в цял свят американска компания Tiffany & Co, занимаваща се с търговия на бижута, се отказва от закупуване на продукция от Русия, съобщава Marketwatch, позовавайки се на представител на компанията.

"Tiffany спря всички покупки на необработени диаманти от Русия, както и на обработени диаманти от руски произход, независимо къде са обработени", се казва в съобщението от Tiffany.

Въведената през март забрана от страна на САЩ, се отнася само за необработени диаманти, добивани в Русия и шлифовани в Руската федерация, и не засяга голяма част от руските продукти от сектора, които се шлифоват в Индия.

Tiffany инструктира своите доставчици да спрат да купуват руски диаманти и да се "разделят" с руските и неруските малки диаманти, които се използват при изработка на бижутерски изделия.

Търговецът на бижута Tiffany се изнася от сградата на "Организацията Тръмп"

Търговецът на бижута Tiffany се изнася от сградата на "Организацията Тръмп"

Той ще освободи търговските площи в сградата 57-а улица

Tiffany не уточнява дали руските диаманти, намиращи се вече в магазините ще продължат да се продават и дали компанията ще може да купува диаманти добити отпреди конфликта в Украйна, които са в процес на обработка.

Tiffany, сега собственост на LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, беше дългогодишен клиент на руската компания "Алроса".

Делът на "Алроса" в световния добив на диаманти е около 30%. САЩ са основен пазар в света за продажба на бижута с диаманти, с дял от около 40%.

По-рано, на фона на конфликта за Украйна, друг американски търговец на дребно, Signet Jewelers, се отказа от покупки от Русия, а онлайн продавачът Brilliant Earth премахна всички диаманти с руски произход от уебсайта си.

Най-голямата компания за добив на диаманти увеличи продажбите си 1,4 пъти

Най-голямата компания за добив на диаманти увеличи продажбите си 1,4 пъти

Руската "Алроса" увеличи добива си на диаманти през 2021 година с 8%