Европейският съюз започна разследване по обвиненията, че Google злоупотребява с доминиращата си роля в рекламния сектор, предава The Wall Street Journal. Това ще бъде най-мащабната проверка срещу Google, правена досега.

Европейската комисия съобщи във вторник, че разследването — което тече неформално от поне 2019 г. година, ще разгледа широк спектър обвинения за злоупотреби и практики, които вредят на конкуренцията. Част от него ще засегне и темите, които станаха причина за проверка срещу технологичния гигант от няколко американски щата, водени от Тексас.

Разследването на ЕС вероятно ще разгледа и плановете на Google да забрани част от технологиите за проследяване на потребителите от платформите ѝ, включително браузъра Chrome и операционната система Android. Скептици и конкуренти твърдят, че ходът не се дължи на решение на Google да започне да пази поверителността на потребителите ѝ, а на желание да разшири пазарната си мощ, като ограничи дейността на по-дребните конкуренти. Ако Комисията докаже нарушения и злоупотреби, може да наложи глоби в размер до 10% от годишния оборот на компанията.

По-рано през април Европейската комисия започна разследване и срещу Apple по спора на компанията със Spotify, а през ноември и срещу Amazon.com.

Брюксел вече разследва Google по три други обвинения и наложи глоби на стойност общо $9 млрд. на технологичния гигант. А през март Франция наложи глоба от €220 млн. заради рекламния бизнес на компанията

Как Google реши да изкарва пари от глобата от $5 милиарда, наложена от ЕК?

Как Google реши да изкарва пари от глобата от $5 милиарда, наложена от ЕК?

След "допълнителна обратна връзка" компанията спира порочната практика