Mondelēz International, собственик на завода за шоколад в град Своге, е инвестирал 22 милиона лева във въвеждането в експлоатация на нова пакетажна линия за шоколадови бонбони. Тя е сред най-бързите в света и може да произвежда и пакетира до 6 600 бонбона в минута, или 330 кутии, разказаха от компанията на събитие, посветено на две годишнини - 25-ия рожден ден на шоколадите "Своге", както и 25 години от придобиването на фабриката от компанията - тогава Kraft Jacobs Suchard.

Само за последните 10 години компанията е инвестирала над 106 милиона лева в град Своге и региона, посочи Анна Маринкова, ръководител на завода. През следващите години предстоят и нови вложения в производствените линии, като се предвижда подмяна на машините и разширяване на дейността, съобщи Ивайло Найденов, генерален мениджър за България, Румъния, Албания и страните от бивша Югославия.

Производствени рекорди в Своге

Очаква се през 2019 г. заводът в град Своге да достигне обем от над 32 хил. тона шоколадови изделия - най-високият обем произвеждан някога в нея. За сравнение, през миналата година производството е било около 29 хил. тона.

Любопитни факти:

  • За 25 г. са произведени над 377 000 тона шоколад в завода в гр. Своге
  • Всеки шоколад изминава 2 км в завода, a средно 44 души са необходими, за да достигне до магазина
  • В завода в Своге се произвеждат по 225 шоколада "Своге" в минута

В Своге се произвеждат освен местните търговски марки "Морени", "Своге" и "Сезони", и световни брандове като Milka, Cadbury, Suchard, Lacta, Alpen Gold, Figaro, Karuna и други. Общият брой на продуктите, които се произвеждат там, е над 150.

Заводът е избран за производството на предназначените за британския пазар Cadbury заради високото качество на контрол. За тях е създадена специална производствена линия. Найденов посочи, че заводът е увеличил производството им преди Brexit и е запасил с достатъчен обем британската компания.

Продукцията от Своге се изнася в множество други страни, освен Великобритания - цели 40 държави на 6 континента, заяви Анна Маринкова, директор на завода. Едва около 30-35 процента от произведеното остава в България

Голямото увеличение на производството идва точно преди 10 години, когато Mondelēz International решава да обедини производството в България и Румъния в град Своге. Така от около 7 000 тона продукция годишно, тя скача до над 32 хил. през 2019 г.

Светла Лесова: В България се произвеждат шоколади Milka за цяла Европа

В България се произвеждат шоколади Milka за цяла Европа

Mondelez инвестира 20 милиона в завода си в Своге през тази и следваща година

Заводът в Своге може да бъде проследен до далечната 1901 г., когато Велизар Пеев отваря производство на шоколад в София. По-късно обаче той се мести в Своге, а през 1935 г. окончателно затваря производствените мощности в столицата и мести всичко в по-малкия град. През 1947 г. фабриката е национализирана, а попада отново в частни ръце през 1994 г.

Заводът през 1965 г.

Източник: Държавни архиви

Заводът през 1965 г.

За 25 г. са произведени над 377 000 тона шоколад в завода.

Пазарен лидер

"Монделийз България" е пазарен лидер при шоколадовите продукти в България, като притежава около 30-35 процента пазарен дял, докато следващата компания е с под 10 процента. При шоколадите пазарният дял е цели 60 процента - всеки втори продаден шоколад в България е Milka, казва Найденов.

Към днешна дата в завода са заети близо 550 души, като в пиковите месеци техният брой расте и до над 600.