Повече от 100 000 души са се регистрирали за мащабна кампания за набиране на персонал от доставчика на Apple Foxconn за най-голямата фабрика за iPhone в Китай, която е и най-голямата в света, твърдят китайските държавни медии.

Новината за наемането идва в момент, когато Apple е изправена пред значителни ограничения на веригата за доставки в съоръжението за сглобяване, разположено в централния китайски град Джънджоу, и очаква доставките на iPhone 14 да бъдат ударени точно тогава, когато започне коледният сезон за пазаруване.

"Най-накрая квотата е изпълнена. И нашият процес на наемане вече е временно затворен", заяви изпълнителният директор на Foxconn - Ян Хан, пред държавния новинарски бюлетин Yicai.

Политиката за "нулев Ковид" на Китай удари производството на iPhone и затвори посетителите на Disneyland

Неразбираната от Европа и САЩ китайска политика удари производството на iPhone и затвори посетителите на Disneyland

Недоволството сред бизнеса расте

До това се стигна, след като нови случаи на Covid-19 миналия месец доведоха до поредните мащабни локдауни в Китай и до затварянето на фабриката на Apple.

Видеоклипове на много хора, напускащи Джънджоу - столицата на централната провинция Хенан, пеша, станаха много популярни в китайските социални мрежи. Това принуди Foxconn да засили мерките, за да върне персонала си обратно.

За да се опита да ограничи последиците, компанията заяви, че е увеличила четири пъти дневните бонуси за служителите си в завода този месец.

"Беше наистина трудно", казва Янг и допълва, че "Foxconn може да се справи с недостига на работна ръка този път трябва да благодарим на нашето правителство."

През последните няколко дни китайските власти също предприеха необичайната стъпка да призоват редица експерти, включително и военни ветерани, да се намесят спасението на Foxconn.

Китайският държавен таблоид Global Times потвърди в публикация, че някои от новонаетите служители вече са започнали работа.

Джънджоу е най-голямата в света в света фабрика за сглобяване на iPhone. Обикновено тя представлява до 60% от глобалния капацитет за сглобяване на смартфаните от Foxconn.

В САЩ времето за изчакване за новите модели на iPhone в момента е 34 дни, според доклад на UBS.

Спешният SOS сигнал във вашия iPhone 14 струва на Apple половин милиард долара

Спешният SOS сигнал във вашия iPhone 14 струва на Apple половин милиард долара

Новата услуга ще позволи на моделите iPhone 14 и iPhone 14 Pro да се свързват директно към сателит