Продължаващите ограничения срещу пандемията в Китай и продължаващата политика на властите за нулев ковид наложиха затварянето на на Disneyland в Шанхай и удариха американския гигант Apple. Производството на iPhone в една от най-големите фабрики в света, която се намира в Гуанджоу, може да бъде намалено с 30% през ноември, пише Reuters, цитирайки свой източник.

Нарастващият брой на нови случаи на Covid-19 в Китай доведе до поредите локдауни в страната, включително в големи градове като южния мегаполис Гуанджоу и това нанася поредния голям удар върху китайсаката икономика. Публикуваните днес данни показват, че активността на фабриките неочаквано е спаднала през октомври, заради намаляването на глобалното търсене и строгите вътрешни ограничения. Те засягат производството, пътуванията и корабоплаването във втората по големина икономика в света.

При запазване на политиката за нулев ковид, икономиката ще продължи да изостава и през 2023 година", коментират експерти.

Мултинационални компании, хванати в капана на политиката за "нулев Ковид" на Китай

Мултинационални компании, хванати в капана на политиката за "нулев Ковид" на Китай

Миналия месец Apple предупреди за огромни загуби

На конгреса на китайската комунистическа партия този месец, който се провежда два пъти на десетилетие, президентът Си Дзинпин повтори ангажимента на Китай към политиката му за нулев ковид, разочаровайки инвеститорите и безброй представители на бизнеса и граждани, разочаровани от неспиращите локдауни, ограничения на пътуванията и тествания.

Недоволство

Даводът на Foxconn, който произвежда iPhone и дава работа на около 200 000 души, беше разтърсен от недоволство срещу строгите мерки за ограничаване на разпространението на Covid-19.

Заради спадащото производство на iPhone в Китай, базираната в Тайван Foxconn работи над своите предели, за да компенсира недостига.

На този фон, в Шанхай градският Disney Resort внезапно спря дейността си в понеделник, за да се съобрази с мерките за превенция на Covid-19, като всички посетители към момента на обявяването трябваше да останат в увеселителния парк, докато върнат отрицателен тест за вируса.

Видеоклипове, циркулиращи в китайския Weibo - платформа, подобна на Twitter, които не могат да бъдат независимо потвърдени, показват хора, които се втурват към портите на парка, които вече са заключени. Видеоклипове на хора, бягащи от молове и офис сгради от страх да не бъдат заключени, станаха нещо обичайно в китайските социални медии тази година.

Новите случаи в континентален Китай достигнаха 2898 в неделя, надхвърляйки 2000 за втори пореден ден. Това е малък брой по глобалните стандарти.

Европа и САЩ продължават да не разбират продължаващата от месеци китайска политика на "нулев Ковид", на фона на все по-леко прекарвани случаи на заразата. Защото тази политика води след себе си непрестанни локдауни, затваряния на фабрики и прекъсвания на различни производства, от които често страдат както местният, така и световният бизнес.