YouTube е глобен от 100 000 евро от германския Висш окръжен съд в Дрезден, след като погрешно изтрива видеоклип на потребител, който показва масови протести срещу локдауните в Швейцария - и след това не възстановява видеоклипа "веднага", след като съдът го разпореди, предаде Zero Hedge.

Вместо това компанията изчака близо месец, за да върне видеото, което доведе до глобата от миналата седмица.

Адвокатът Йоахим Щайнхьофел, който представлява собственика на профила, качил видеото, смята решението на съда за крачка за свободата на изразяване в интернет. "С исторически високата глоба, Висшият регионален съд показа много ясно, че съдебните решения трябва да се спазват без ограничения, независимо дали YouTube приема нарушение на своите насоки или не."

YouTube обаче не изглежда да са се трогнали от глобата. Говорител заяви пред WELT: "Ние носим отговорност да свързваме потребителите си с достоверна информация и да се борим с дезинформацията. Това е решение за всеки отделен случай, което зачитаме и ще преразгледаме съответно."

Протестното видео беше изтрито в края на януари, като YouTube се позовава на своята "Политика относно медицинска дезинформация относно COVID-19", но съдът отхвърли мотивите им, като заключи отчасти, че изменените насоки на компанията не са били предадени на оператора на акаунта - и че за това е необходимо буквално изменение на потребителското споразумение. Самата индикация, че могат да настъпят промени около техните политики на COVID-19, не е достатъчна.