Най-големият преработвател на медни продукти в Европа - германската Aurubis AG, е станала жертва на мащабна хакерска атака през нощта на 28 октомври, която определя в официално съобщение като част от по-голям удар срещу цялата минна индустрия континента.

Дружеството е собственик на най-голямата българска компания - "Аурубис България", чиито годишни приходи възлизат на над 6.6 милиарда лева. Пред Money.bg говорителят на компанията обяви, че "атаката има отражение и в България, но са предприети мерки на достатъчно ранен етап, за да не бъде прекъснато производството".

По думите му атаката е била на групово ниво, като е било нарушено функционирането на част от системите, които са общи за всички дружества. Aurubis оперира в 20 страни по света, като ключови заводи на европейска територия има във Финландия, Италия и у нас.

ТОП 100 на най-големитe компании в Югоизточна Европа: 12 от тях са български

ТОП 100 на най-големитe компании в Югоизточна Европа: 12 от тях са български

Според класацията SEE TOP 100 на агенция SeeNews

По данни на централата в Хамбург превантивно са били изключени и свалени от интернет множество системи. "Главната цел е да продължи производството, както и доставката на суровини и метали", коментират в становище от дружеството.

По-рано през седмицата Националната агенция за кибелсигурност на Германия обяви, че има рекордно висок риск от кибератаки в страната, провокиран от войната в Украйна, съобщава "Ройтерс".

В България "Аурубис" има завод до градовете Пирдоп и Златица, и е директен работодател над 900 души. Отделно около 2500 души работят за предприятието във веригата на подизпълнителите.