Технологичният гигант Google ще отвори 6 хъба в университети на Балканите, като част от програмата Digital Workshop. Инициативата ще бъде изпълнена от подразделението на корпорацията в Румъния, като всички избрани учебни заведения също се намират в северната ни съседка.

Временните центрове ще заработят в университети в Букурещ, Клуж, Яш, Тимишоара, Канстанца и Брашов, става ясно от информацията, цитирана от сайта SeeNews.

Целта е хъбовете да свържат висшите учебни заведения с бизнеса, като предложат на студентите практически обучения в областта на предприемачеството и дигиталния маркетинг.

Успоредно с това средни и малки предприятия ще могат да се свържат с центровете и да получат от тях съвети за развитие на своя бизнес.

"Разрастването на интернет покритието и дигиталните технологии донесоха структурни промени в бизнеса. Фирмите, независимо от големината им, могат да получат достъп до международни клиенти. Недостигът на квалификации в онлайн средата е предизвикателство не само пред Румъния, но и пред цяла Европа", коментира главният изпълнителен директор на Google в Румъния Елизабета Морару.

Технологичният гигант стартира Digital Workshop през април 2016 година. Чрез дигиталната платформа и серията от семинари, участниците получават практически знания от няколко различни сфери - интернет бизнес, създаването на качествен уебсайт или разработването на ефективна онлайн стратегия.

Google отваря офис в Румъния през 2010 година. Той се намира в Букурещ, като той е един от общо 70 в световен мащаб. Във всички тях работят над 53 хиляди души.