Групата за търговия на дребно, която притежава емблематичния берлински универсален магазин KaDeWe и два други големи луксозни немски търговски центъра, обяви фалит, съобщи DW.

KaDeWe Group, част от проблемната империя за недвижими имоти Signa, е 49,9% собственост на Signa Retail, която сама подаде молба за несъстоятелност миналата година. Останалите 50,1% се държат от Централната група на Тайланд.

KaDeWe Group обяви, че "прекомерно високите наеми" в Берлин, Хамбург и Мюнхен "правят почти невъзможно да се работи печелившо в дългосрочен план".

"Няма съмнение, че групата може да има силно бъдеще с нормални наеми", добави изпълнителният директор на KaDeWe Майкъл Петерсейм.

KaDeWe: институция в Берлин

KaDeWe, е съкращение от "Kaufhaus Des Westens", което може да се преведе свободно като "универсален магазин на Запада".

Неговият едноименен флагман в Берлин, открит на Витенбергплац през 1907 г., се превърна в основна туристическа дестинация в германската столица, съперничеща на Бранденбургската врата, сградата на парламента на Райхстага и телевизионната кула на Александерплац. 

Молът заема търговска площ от 6000 кв. м, на които са разположени седем етажа. Като изключим шестият и седмият етаж, които са заети от заведения, на останалите пет етажа плюс партера са отворили врати най-разнообразни магазини. 

Terraform Labs, която стои зад криптовалутите TerraUSD и Luna, обяви фалит в САЩ

Terraform Labs, която стои зад криптовалутите TerraUSD и Luna, обяви фалит в САЩ

Стойността на токените на крипто фирмата се срина с $40 милиарда, което допринесе за т. нар. „крипто крах“

Групата включва още универсалния магазин Oberpollinger в Мюнхен и Alsterhaus в Хамбург.

Петерсейм отбеляза, че и трите магазина са отбелязали високи продажби дори в трудни времена.

Ръководителят на консултантската компания за търговия на дребно BBE, Йоханес Берентцен, изчисли, че наемите за KaDeWe Group възлизат на 13% до 20% от оборота на магазина, в зависимост от местоположението.

"За мажоритарния акционер несъстоятелността може да си струва, за да се измъкне от скъпите договори за наем", каза Берентцен. "Сигурен съм, че и трите магазина ще продължат да работят", добави той, като подчерта, че търговията с луксозни стоки на дребно продължава да се представя добре.

Born Winner е пред фалит, оплака се от регулаторен произвол

Търговец на протеинови барове е пред фалит: Оплаква се от регулаторен произвол

Компанията е принудена да унищожи стока за 5 милиона лева

Ръководителят на Търговската асоциация Берлин-Бранденбург Нилс Буш-Петерсен също е оптимист за бъдещето на магазина.

"KaDeWe се справя страхотно", каза той пред RBB. "А несъстоятелността означава усилие да се излезе от договорни отношения, които са токсични."