Все по-печално известната крипто компания Terraform Labs, която стои зад цифровите валути TerraUSD и Luna, подаде молба за банкрут в САЩ, съобщава BBC, цитирайки съдебни документи. Стойността на токените TerraUSD и Luna се срина още през 2022 година, което доведе до загуба от $40 милиарда, доведе след себе си до още фалити в индустрията и като цяло допринесе и за последвалия "крипто крах".

Изпадналата в затруднение Terraform Labs декларира, че активите й се оценяват на $100 милиона до 500 милиона. Задълженията й са на същата стойност. Компанията описва молбата за изпадане в несъстоятелност като стратегическа стъпка, която ще й позволи да продължи дейността си и да подкрепи съдебните спорове, както в Сингапур, така и в САЩ.

FTX ще ликвидира $3.4 милиарда в криптовалути - какво следва

FTX ще ликвидира $3.4 милиарда в криптовалути - какво следва

Крипто индустрията очаква големи събития

Крипто крах

Токенът Luna на Terraform Labs стана известен през декември 2021 година, когато стойността му започна да нараства от $5 до най-високите $116 през април 2022 година. След това изненадващо, на 9 май 2022 година, токенът се срина, губейки 99% от стойността си само за 48 часа. Сривът доведе до шокови вълни в крипто пазара, като инвеститорите изтеглиха милиарди долари от други криптовалути в страх от подобен срив.

В историята останаха ключови за крипто сектора играчи, като хедж фондът Three Arrows Capital, криптокредиторите Voyager Digital и Celsius Network, както и борсата за криптовалути FTX.

Снимка 643136

Източник: iStock

На този фон гражданското дело на SEC срещу Terraform и нейния основател До Куон е свързано именно със срива на TerraUSD и по-традиционния токен Luna.

TerraUSD беше известна като т.нар. "стабилен Биткойн", който бе предназначен да поддържа постоянна цена от $1 чрез специален алгоритъм. На теория токенът беше обвързан с щатския долар в съотношение почти 1:1 и на пръв поглед изглежда много стабилен. Според експерти обаче стейблкойните, които не са подкрепени с реални активи, които да ги поддържат, са "пирамидална схема".

Terraform обяви, че въпреки банкрута възнамерява "да изпълни всички финансови задължения към служители и доставчици". Документите на компанията са подадени по т. нар. "фалит по глава 11", което означава, че компанията може да продължи да прави бизнес.

В САЩ съдят корейски предприемач след крипто крах за $40 млрд.

В САЩ съдят корейски предприемач след крипто крах за $40 млрд.

До Куон ще отговаря за случилото се с Terra