Днес отново фокусът на вниманието сред представителите на крипто индустрията е върху FTX - борсата в затруднение, която е готова да получи съдебно одобрение за ликвидирането на криптовалути на стойност члизо $3.4 милиарда. Има слухове, които предполагат, че FTX може да получи зелена светлина за тази ликвидация до 13 септември. Заинтересованите страни са загрижени за потенциалното отрицателно въздействие, което това може да окаже върху пазара, информира BeinCrypto.

Мечите настроения вече започват да хвърлят сянка върху ситуацията. Крипто аналитичната агенция IntoTheBlock посочва, че предстоящата ликвидация на FTX може потенциално да потисне неотдавнашните положителни движения на Етериум и Solana на пазара

Въпреки положителните новини за Visa и потенциалния спот ETF за ETH, предстоящата ликвидация на FTX в размер на $3 милиарда може да диктува движението на пазара.

Фалиралата крипто борса FTX възстанови активи на стойност $7,3 милиарда

Фалиралата крипто борса FTX възстанови активи на стойност $7,3 милиарда

Компанията на обвинения за финансова измама Сам Банкман-Фрайд подаде молба за несъстоятелност през ноември 2022 година

Важно е обаче да се отбележи, че паниката може да е преждевременна. Известният крипто коментатор "Hitesh.eth" спомена, че дори ако FTX си осигури одобрение до 13 септември, ликвидацията може да не започне веднага.

Изключително важно е да се подчертае, че съдебните документи на FTX посочват желанието за продажба на дигитални активи на стойност до $100 милиона на седмична база. Понякога тази горна граница може да бъде разширена до $200 милиона" коментират от компанията.

Снимка 354134

Източник: iStock

Алткойните

Алткойните се подготвят за потенциалното въздействие на тази предстояща разпродажба, особено тези, които се държат от FTX. Данните сочат, че Solana съставлява най-голямата част от техните активи, оценени на приблизително $685 милиона.

Освен това на FTT, собствения токен на борсата, се падат $529 милиона от активите, предвидени за ликвидация. Бяха повдигнати въпроси относно стратегията на FTX за ликвидация на тези токени поради ограничената ликвидност и дълбочина на пазара на FTT.

Портфейлът на FTX включва и значителни дялове от други криптовалути като Aptos, Dogecoin, MATIC на Polygon и XRP.

FTX агресивно търси начини за възстановяване на активите си в условията на финансови затруднения, като инициира серия от правни действия. Припомняме, че наскоро крипто борсата подаде иск за връщане на средства срещу LayerZero - платформа за оперативна съвместимост на омничейн, в опит да си възстанови $21 милиона.

Борсата започна и съдебно производство срещу Ари Литан - главен оперативен директор на LayerZero, с искане за $13 милиона. Търси и $6.5 милиона от Skip & Goose - компания, собственост на Литан.

Как да избегнем крипто рисковете: регулаторите имат нов план

Как да избегнем крипто рисковете: регулаторите имат нов план

Макроикономическа и финансовата стабилност?