Фалиралата крипто борса FTX е възстановила над $7,3 милиарда в брой и ликвидни криптоактиви. Това е с над $800 милиона повече от януари, съобщава Reuters, цитирайки изказване на адвоката на компанията по време на изслушване в съда по несъстоятелност в Делауеър.

Юристът Анди Дитдерих заяви, че "компанията започва да мисли за бъдещето си след месеци усилия, посветени на събирането на ресурси и изясняването на това какво се е объркало под ръководството на обвинения основател Сам Банкман-Фрайд". Той твърди, че е невинен.

Снимка 600319

Източник: GettyImages

"Ситуацията се стабилизира и пожарът в кофата за боклук е потушен", коментира Дитдерих.

Крипто криза: Silvergate Bank спира дейност заради фалита на FTX

Крипто криза: Silvergate Bank спира дейност заради фалита на FTX

За момента клиентите на Silvergate поне получават депозитите си обратно

FTX се е възползвала от неотдавнашното покачване на цените на криптовалутите, обяснява той. Общото ѝ възстановяване ще бъде оценено на $6,2 милиарда въз основа на цените на криптовалутите от ноември 2022 година, когато тя подаде молба за обявяване в несъстоятелност.

До това се стигна, след като търговците изтеглиха $6 милиарда от платформата за три дни, а конкурентната борса Binance се отказа от спасителна сделка.

Новият главен изпълнителен директор на FTX Джон Рей подробно описва неправомерните трансфери на средства и лошото счетоводство на фалиралата криптоборса, определяйки ги като "пълен провал" на контрола.

В момента фалиралата крипто компания преговаря със заинтересованите страни за варианти за рестартиране на работата си и може да вземе решение за товасъвсем скоро.

Все още не е ясно дали FTX може да използва средствата си за рестарт на борсата, или трябва да ги насочи към разплащане с клиентите си. Рестартирането на дейността може да изисква и външно финансиране или продажба на активи.

На този етап клиентите на крипто борсата в Япония са единствените, които са успели да изтеглят пари, благодарение на сравнително силните регулации в страната.

Ново обвинение: Сам Банкман-Фрайд се е опитал да подкупи китайски служители с поне $40 милиона

Ново обвинение: Основателят на фалиралата FTX се е опитал да подкупи китайски служители с поне $40 милиона

Причината - отключване на замразени сметки