Съоснователят на фалиралата борса за криптовалути FTX Сам Банкман-Фрайд се сдоби с още едно обвинение в САЩ. Според американските прокурори бизнесменът е платил подкупи на стойност десетки милиони долари (поне $40 милиона) на поне един китайски правителствен служител, съобщава CNBC.

Федералното правителство на САЩ твърди, че сметките, принадлежащи на хедж фонда на Банкман-Фрайд Alameda Research, са били обект на заповед за замразяване от китайската полиция през ноември 2021 година.

Обвинителният акт също така твърди, че Банкман Фрайд и други представили на компанията "са насочили или задействали прехвърлянето" на най-малко 40 милиона долара в криптовалута, "предназначени в полза на един или повече китайски правителствени служители, за да им повлияят и да ги накарат" да размразят някои от тези сметки.

"Кралят на крипто" Сам Банкман-Фрайд: "Невинен съм!"

"Кралят на крипто" Сам Банкман-Фрайд: "Невинен съм!"

Създателят на фалиралата борса за криптовалути FTX отрича обвинението в кражба

Банкман-Фрайд и неговите сътрудници са обмислили и опитали "многобройни методи" за размразяване на сметките, които съдържат криптовалута на стойност около $1 милиард, твърди прокуратурата. Така или иначе, след като както правните и личните им усилия са се провалили, крипто магнатът е насочил подкуп от няколко милиона долара, за да отключи замразените сметки, твърдят прокурорите.

Хедж фондът на Сам Банкман-Фрайд използва размразените активи, за да продължи да финансира генериращите загуби сделки на Alameda, продължавайки процеса, който според правителството представлява измама на клиенти и инвеститори, с още една година.

Снимка 594978

Източник: iStock

Припомняме, че FTX и Alameda се сринаха през ноември 2022 година, след като опасенията за техния баланс накара много хора да изтеглят парите си от тях. Банкман-Фрайдсега е изправен пред федерално обвинение и граждански обвинения както от Комисията по ценните книжа и борсите, така и от Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC)

Обвиненията показват още, че федералното правителство е получило нови доказателства за международните сделки на Банкман-Фрайд. Новината само ден, след като регулаторите удариха криптоборсата Binance с обвинения за "улесняване на финансирането на тероризма и умишлено неспазване на законите на САЩ".

Според съдебния иск оt CFTC - Binance е развивала бизнес отвъд океана, като същевременно не се е регистрирала правилно при властите. От Комисията за търговия със стокови фючърси обвиняват компанията в нарушаване на редица финансови закони на САЩ, включително правила, предназначени да осуетят прането на пари. В отговор Binance защитава своите практики.

Компанията твърди, че е направила "значителни инвестиции", за да гарантират, че американските потребители не могат да достъпват ресурси в платформата им, които не са разрешени на територията на САЩ. Въпреки това подчертаха, че ще работят с регулаторите в страната.

В позиция, изпратена до Money.bg, от Binance отбелязаха, че регулираната в САЩ Binance.US е отделно дружество от Binance.com със собствен екип и изпълнителен директор, което освен това е привлякло инвеститори извън Чанпенг Жао и по думите им просто използва технологията на глобалната борса.

"Днес Binance.com няма никакви клиенти в САЩ. Binance.com и Binance.US са различни дружества, а името е споделено само по брандинг съображения", категорични са от крипто платформата.

Самият Жао призова в социалните мрежи потребителите да не обръщат внимание на "фалшивите новини, атаките и т.н.".

Забрана грози Binance в САЩ

Забрана грози Binance в САЩ

Борсата е обвинена в предлагане на нерегистрирани крипто деривати и ред други нарушения