Най-голямата оцеляла до момента централизирана борса за криптовалути - Binance, е заплашена от забрана на територията на САЩ, след като Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) обвини компанията и нейния създател Чанпенг Жао в ред нарушения, съобщават световните медии.

Контекст: След години на експлозивен растеж, криптоиндустрията преживя катастрофален срив през 2022 г., който освен всичко друго извади наяве и слабостите на някои от централизираните платформи за дигитални активи.

Сривове като този на борсата FTX "изгориха" с милиарди долари инвеститорите, много от които бяха обикновени лековерни потребители подмамени от обещанията на инфлуенсъри за бърза печалба и голям пасивен доход.

Криптосветът през 2023 г.: Скъпи уроци, но и поводи за оптимизъм

Как ще се промени криптосветът след най-бурната си година

Дигиталните активи и технологиите зад тях няма как да бъдат де-изобретени, подчертава експерт

Със своите над 100 млн. потребители, Binance останаха най-сериозната глобална платформа за търговия с крипто в момент, в който американските власти обявиха курс към по-голям контрол и недопускане на конфликт на интереси и други незаконни практики. Една пета от всички производства на CFTC през миналата година са свързани със сектора.

Обвиненията: Според CFTC Binance са нарушили много и различни разпоредби на американското законодателство.

  • Регулаторът твърди, че борсата е предлагала нерегистрирани крипто деривати на Bitcoin, Ethereum, Liteboin, Tether и binanceUSD. Тези практики подлежат на сериозни регулации в САЩ, а на пазари като британския са директно забранени заради големия риск от манипулации.
  • В обвинението се посочва още, че от стъпването си на американския пазар през 2019 г. до наши дни Binance така и не са се регистрирали по надлежния ред в САЩ. Вместо това борсата използвала "нарочно неясна" международна корпоративна структура, в рамките на която Жао "отговаря само пред себе си".
  • През голяма част от разследвания период Binance не са събирали информация за потребителите си, чрез която те да могат да бъдат идентифицирани. CFTC твърди, че не са следвани стандартните практики за предотвратяване на прането на пари.
  • След обявеното от Binance затягане на правилата през 2021 г. се твърди, че именно служители на компанията са започнали да съветват клиентите на борсата как да заобикалят контрола чрез VPN мрежи или (при по-едрите клиенти) офшорни компании.

В прав текст: "От години Binance са знаели, че нарушават разпоредбите на CFTC, като те са работели активно както за това паричните потоци да не секват, така и за това да избегнат контрола. Това трябва да бъде предупреждение, че CFTC няма да толерира съзнателното заобикаляне на американския закон", заяви председателят на комисията Ростин Бенам, цитиран от Би Би Си.

Binance спира преводите в щатски долари

Най-голямата борса за криптовалути спира преводите в щатски долари

Причината не е посочена

Отговорът: Binance отхвърлят обвиненията. Компанията твърди, че е направила "значителни инвестиции", за да гарантират, че американските потребители не могат да достъпват ресурси в платформата им, които не са разрешени на територията на САЩ. Въпреки това подчертаха, че ще работят с регулаторите в страната.

Колко стабилна е Binance в действителност?

Колко стабилна е Binance в действителност?

Общите изходящи потоци вероятно са били от $6 милиарда до $8 милиарда

В позиция, изпратена до Money.bg, от Binance отбелязаха, че регулираната в САЩ Binance.US е отделно дружество от Binance.com със собствен екип и изпълнителен директор, което освен това е привлякло инвеститори извън Чанпенг Жао и по думите им просто използва технологията на глобалната борса.

"Днес Binance.com няма никакви клиенти в САЩ. Binance.com и Binance.US са различни дружества, а името е споделено само по брандинг съображения", категорични са от крипто платформата.

Самият Жао призова в социалните мрежи потребителите да не обръщат внимание на "фалшивите новини, атаките и т.н.".

Какво следва: Битката между Binance и американския регулатор ще се води в съда в Илинойс.