Само преди месец Чанпенг Жао, известен като CZ изглеждаше като безспорен крал на крипто. Стартиращата борса FTX зрелищно се срина в началото на ноември и Джао, главният изпълнителен директор на борсовия гигант Binance, извърши "убийствения изстрел", като изхвърли родния крипто токен на FTX и предизвика ликвидна криза, която потопи FTX и неговия основател и главен изпълнителен директор, Сам Банкман - Фрайър. За няколко дни дори изглеждаше, че Binance ще придобие FTX.

Прокурорите и регулаторите твърдят, че FTX не е просто компания в беда, а масивна измама и Банкман-Фрайър беше арестуван в понеделник на Бахамските острови. Провалът на FTX също предизвика широко разпространено недоверие сред оцелелите от крипто, които следят какво ще последва и няма ли Binance да е следващата жертва.

Binance е най-голямата крипто борса в света по обем. Но тя е измъчвана от проблеми с регулаторите и е изправена пред потенциални наказателни обвинения, свързани с пране на пари и нарушения на санкции. Опасенията относно компанията се увеличиха тази седмица, след като клиенти изтеглиха активи на стойност милиарди от нейната платформа и Binance временно спря тегленето на ключов актив. Други крипто компании проведоха кризисни срещи, за да планират как ще реагират, ако ситуацията на Binance се влоши.

И така, какви проблеми има Binance?

Не е толкова лошо, колкото при FTX, казват запознати, но все пак положението не е добро. Висши ръководители в няколко други известни крипто компянии, включително най-големите конкуренти на Binance, казаха пред Fortune, че не вярват, Binance да е на прага на неплатежоспособност - заключение, подкрепено от данни за блокчейн, които показват, че компанията притежава достатъчно запаси от биткойни и ликвидни активи. Въпреки че някои случайни наблюдатели правят паралели между Binance и FTX, тези в индустрията не стигат чак до там.

Джао призна, че компанията и крипто в по-широк план срещат трудности. В бележка до персонала той написа, че индустрията преминава през "исторически момент" и че следващите няколко месеца ще бъдат "неравни", но ги увери, че Binance "ще преживее всяка крипто зима".

Основателят на FTX Сам Банкман-Фрайд е арестуван на Бахамите

Арестуваха "Кралят на крипто" Сам Банкман-Фрайд на Бахамите

Той е арестуван за "финансови престъпления" срещу законите в САЩ и Бахамските острови

Въпреки това компанията и нейният главен изпълнителен директор са под наблюдение както никога досега и следващите няколко месеца ще определят дали Binance има бъдеще.

Много лоша седмица на Binance

Докато цикълът от новини тази седмица беше погълнат от Банкман - Фрайър и свързаните с крипто свидетелства във Вашингтон, окръг Колумбия, нова драма за Binance се разигра тихо на заден план. Тя започна, след като блокчейн аналитичната компания Nansen публикува данни, които показват, че клиенти са осребрили активи на стойност около 3,6 милиарда долара за седем дни от Binance, включително почти 2 милиарда долара за един ден. Пълният размер на изходящите потоци може да е бил по-висок от докладвания, тъй като данните от Nansen включват тегления на Ethereum и стейбълкойни, но не и на биткойни.

Изпълнителен директор на конкурент на Binance, който пожела анонимност, тъй като не е упълномощен да говори публично, каза пред Fortune, че вътрешните оценки на неговата компания предполагат, че общите изходящи потоци може да са били от $6 милиарда до $8 милиарда, включително теглене на биткойн и други валути като Tron.

Най-лошият сценарий може да звучи познато: спекулира се, че Binance използва токен, наречен BNB, който е роден на собствения блокчейн на Binance, като обезпечение за заеми. Binance отрича тази практика, но ако беше вярно, това може да направи компанията уязвима по същия начин, както направи FTT токенът на FTX. Стойността на BNB може да се срине, ако пазарът се тревожи за устойчивистта на Binance, което би оставило крипто борсата неспособна да изплаща заеми, което би я накарало да продаде своите притежания на стабилната монета Tether. Това от своя страна може да доведе до невъзможност на Tether, чиято резервна структура винаги е била мътна, да поддържа своята фиксирана стойност от $1, което би предизвикало "пожар" на крипто пазарите.

Goldman Sachs "пазарува" крипто компании след краха на FTX

Goldman Sachs "пазарува" крипто компании след краха на FTX

Инвестиционната банка вижда потенциал в сектора

Говорител на Binance каза пред Fortune, че борсата никога не е използвала BNB като обезпечение. Но спекулациите за такъв катастрофален сценарий карат някои хора в индустрията да се притесняват от големите активи на Binance. Друг изпълнителен директор, който също настоя за анонимност, каза, че собствената им фирма е свикала специална среща след заглавията за Binance през изминалата седмица, за да проучи как ще реагира, ако гигантската борса се срине през празниците.

Самата Binance реагира енергично на всички тези ужасни прогнози (което може да е по-успокояващо, ако не всички видяхме подобно поведение от други проблемни крипто лидери).

Късно във вторник, на фона на широко разпространени притеснения относно ситуацията в Binance, главният изпълнителен директор Джао използва Twitter, за да омаловажи информацията, отбелязвайки, че компанията е преживявала по-големи проблеми в миналото и че  подобни събития се равняват на здравословни "стрес тестове".

До края на седмицата изходящите потоци от платформата започнаха да намаляват и страховете за нейното финансово състояние утихнаха - донякъде.