Най-голямата борса за криптовалути в света Binance обяви, че временно (поне засега) спира трансферите на щатски долари извън територията на САЩ. Конкретна причина не е посочена, но мярката влиза в сила от 8 февруари, съобщават световните агенции. Според говорител на крипто борсата, клиентите все още могат да използват други фиатни валути или методи на плащане за закупуване на крипто. 

"Временно спираме банковите преводи в щатски долари от 8 февруари. Засегнатите клиенти се уведомяват директно", потвърдиха пред CNBC от компанията. 

Към момента този ход се прилага за клиентите извън Америка, които превеждат пари към или от банкови сметки в долари. Според компанията 0,01% от нейните месечни активни потребители използват банкови преводи в щатски долари, като в момента се работи усилено, за да може услугата да бъде рестартирана в най-скоро време. 

Binance са обработили трансфери за $346 млн. на ударена от САЩ крипто борса

Binance са обработили трансфери за $346 млн. на ударена от САЩ крипто борса

Bitzlato е свързвана с кибератаки, заобикаляне на санкциите срещу Русия и друга незаконна дейност

Данните от Arkham Intelligence показват, че след съобщението е имало рязък скок в изходящите потоци от крипто портфейлите на Binance, тъй като милиони обвързани с щатски долари стейбълкойни като tether и USDC са изтекли към конкурентни борси или отделни портфейли.

Главният изпълнителен директор на Binance, широко известен като CZ, написа в Twitter, че въпреки че само 0,01% от активните потребители участват в сделки с щатски долари, "ние оценяваме, че това, което се случва е лошо потребителско изживяване и екипът работи върху бързото разрешаване на този проблем".

Спирането идва в неудобен момент за крипто компаниите и особено за централизирани борси като Binance, които през ноември за кратко обмисляха да помогнат в спасяването на своя конкурент FTX, пише CNN Business. Припомняме, че платформата, която се намираше в криза на ликвидността, в крайна сметка обяви фалит и сега е в центъра на мащабно федерално разследване за измама.

Сривът на FTX рикошира в екосистемата за дигитални активи, предизвиквайки паника сред инвеститорите и принуждавайки други фирми да изпаднат в ликвидни кризи. Няколко, включително Genesis, вече са подали молба за банкрут.

Братът на Борис Джонсън напусна Binance

Братът на Борис Джонсън напусна Binance

Разследване на "Ройтерс" показва сложна мрежа от компании около борсата и липса на прозрачност