Крипто гигантът Binance се оказва един от основните контрагенти на борсата за дигитални активи Bitzlato, която беше ликвидирана след операция на американските власти срещу прането на пари, съобщава "Ройтерс". Агенцията се позовава на блокчейн данни, според които е имало трансфери между двете страни за 346 млн. долара в биткойн.

В периода от май 2018 г. до миналата седмица Binance са обработили около 205 000 транзакции от май 2018 г. за Bitzlato, като са били прехвърлени над 20 000 биткойна. Именно Binance са и най-големият получаващ контрагент със $175 млн. долара. Около 90 млн. долара от трансферите са след август 2021 г., когато голямата крипто платформа обяви, че ще изисква допълнителна верификация на потребителите си, за да се бори с прането на пари.

Братът на Борис Джонсън напусна Binance

Братът на Борис Джонсън напусна Binance

Разследване на "Ройтерс" показва сложна мрежа от компании около борсата и липса на прозрачност

Именно за такава престъпна дейност Bitzlato беше спряна на 18 януари. Според властите базираната в Хонконг платформа с руски създател се е използвала в рамките на различни схеми за киберизнудване, заобикаляне на санкциите срещу Москва и ред други нарушения.

САЩ сринаха криптоборсата Bitzlato заради пране на пари и връзки с Русия

САЩ подгониха още една криптоборса

Основателят ѝ беше арестуван в Маями

Binance е единствената крипто голяма борса сред големите контрагенти на Bitzlato, посочиха и от службата FinCEN към Министерството на финансите на САЩ. Останалите са руската даркнет платформата за нелегална търговия Hydra, малката борса LocalBitcoins и сайтът за крипто инвестиции Finiko, който според правоохранителните органи е Понци схема, базирана отново в Русия.

Управляващият Hydra беше признат за виновен в САЩ през миналата година, а "Интерпол" арестува членове на ръководството на Finiko заради измама на хиляди инвеститори. От LocalBitcoins отрекоха да са имали бизнес с Bitzlato, като посочиха, че някои P2P трейдъри може да са били активни и в двете платформи, но "на практика няма транзакции между LocalBitcoins и Bitzlato от октомври 2022 г. насам".

Колко стабилна е Binance в действителност?

Колко стабилна е Binance в действителност?

Общите изходящи потоци вероятно са били от $6 милиарда до $8 милиарда

От Binance заявиха за "Ройтерс", че са оказали "значително сътрудничество на международните правоохранителни органи" в хода на разследването, като обаче не дават повече подробности. Към момента не е ясно дали трансферите могат да бъдат свързани с конкретна незаконна дейност, но според бивши служители от регулаторната сфера и от сферата на сигурността казусът около Bitzlato ще доведе до допълнителни въпроси към Binance в САЩ.

Не помага и фактът, че според американското Министерство на правосъдието именно през Binance са минали трансфери за над $700 млн., свързани с Hydra.