Американските министерства на правосъдието и финансите обвиниха криптоборсата Bitzlato в пране на пари, а основателят ѝ беше арестуван в Маями, пише Coinbase. Базираната в Хонконг платформа на практика е спряна, сървърите ѝ - иззети, а ръководителят ѝ - руският гражданин Анатолий Лекодимов, е под стража след съвместна операция с ФБР и френските власти.

Борсата, която не е сред известните на пазара, е предлагала p2p услуги и поддръжка на портфейли за лица от криминалния контингент, които са купували и продавали нелегални материали, твърдят от Министерството на правосъдието.

Крипто за $415 млн. откраднали хакери от FTX

Крипто за $415 млн. откраднали хакери от FTX

Новото ръководство на фалиралата компания е установило значителни "дупки" в борсата

Общо около 700 млн. долара са минали през Bitzlato през последните няколко години, като според обвинението част от парите са свързани с ransomware откупи, плащани на руски хакери, включително - и на групи, свързани пряко с Кремъл.

Борсата е свързана и с даркнет платформата Hydra Market, която също действаше от Русия и попадна на мерника на Вашингтон през миналата година.

Доклад: Крипто престъпността достига рекордните $20 милиарда през 2022-а

Доклад: Крипто престъпността достига рекордните $20 милиарда през 2022-а

Пазарът на криптовалути понесе сътресения през миналата година

"Ударът срещу Bitzlato е най-значимото действие на американските власти срещу крипто криминална мрежа до настоящия момент", заяви зам.-главният прокурор Лиза Монако на пресконференция.