Незаконното използване на криптовалути достигна удари рекорд на стойност 20,1 милиарда долара миналата година. По данни на компанията за анализ на блокчейн Chainalysis транзакциите, включващи компании, насочени към санкциите на САЩ, рязко са се повишили, предава Reuters.

Пазарът на криптовалути понесе сътресения през миналата година, след като апетитът на инвеститори за рискови активи сериозно намаля и доста крипто фирми се сринаха. Инвеститори претърпяха огромни загуби и регулаторите засилиха призивите за повече защита на потребителите.

"Крипто зимата" става още по-студена: Тези 8 криптоборси съкращават масово работни места

"Крипто зимата" става още по-студена: Тези 8 криптоборси съкращават масово работни места

Списък на съкращенията, върлуващи в крипто света

Въпреки, че общият обем на крипто транзакциите спадна, стойността на крипто транзакциите, свързани с незаконна дейност, продължи да се повишава, според доклада на Chainalysis. По-точно транзакциите, свързани със санкционирани лица, са се увеличили повече от 100 000 пъти през 2022 г. и са съставлявали 44% от незаконната дейност през миналата година.

"Голяма дял от незаконния обем през 2022 г." идва от средствата, получени от руската борса Garantex, която беше санкционирана от Министерството на финансите на САЩ през април.

Миналата година Съединените щати наложиха санкции и на услугите за миксиране на криптовалута Blender и Tornado Cash, които според твърденията, са били използвани от хакери от Северна Корея, за изпиране на милиарди долари приходи от киберпрестъпления.

Със 7% е нараснал обемът на откраднатите крипто миналата година, но други незаконни крипто транзакции, включително такива свързани с измами, ransomware, финансиране на тероризъм и трафик на хора намаляват "Една от причините може да е спадът в пазара", смята Chainalysis.

Chainalysis уточнява, че оценката от 20,1 милиарда долара включва само дейност, записана в блокчейн, и изключва престъпления извън веригата.

5 крипто крале и техните шеметни провали през 2022 година

5 крипто крале и техните шеметни провали през 2022 година

Най-богатите крипто лидери са загубили общо 112,7 милиарда щатски долара

"Обемът на незаконните транзакции със сигурност ще расте с течение на времето", се казва в доклада, като се отбелязва, че цифрата за 2021 г. е преразгледана на 18 милиарда долара от 14 милиарда долара, след като са били открити повече измами.