Джо Джонсън - брат на бившия британския премиер Борис Дожнсън, е напуснал Консултативния съвет на криптоборсата Binance, съобщава CoinDesk, като цитира в. "Дейли Телеграф".

От месец септември той е съветвал британското подразделение на компанията, което все още не е получило разрешение от регулаторите да започне дейност на Острова.

Това е пореден епизод в сюжета около Binance, която може да бъде разследвана за пране на пари в САЩ.

Черна кутия

След краха на FTX основателят на Binance Чанпен Жао (известен като CZ) многократно коментира публично, че неговата платформа е със стабилни финанси и парите на потребителите не са похарчени. През миналата седмица от борсата обявиха, че са изплатили 6 млрд. долара за 72 часа без проблеми.

Binance придобива активите на крипто компанията Voyager Digital за $1 милиард

Binance придобива активите на крипто компанията Voyager Digital за $1 милиард

Голяма част от оценката от 1 милиард долара се състои от дълг, който Voyager дължи на клиенти

CZ обяви курс към прозрачност на компанията, но разследване на "Ройтерс" показва, че борсата на Binance, през която са минали сделки за 22 трилиона долара само през 2022 г., продължава да е внимателно скрита от погледа на обществото и регулаторите.

Тъй като не става дума за публична компания, тя не публикува подробна информация за оборота, печалбата и резервите си, за ролята на собствената ѝ криптовалута за финансовите резултати и т.н. Тъй като Binance не е търсила външен капитал от 2018 г., не се налага да споделя финансова информация и с инвеститори.

От "Ройтерс" са анализирали регулаторни документи на подразделения на Binance в 14 държави, включително такива в ЕС, Дубай и Канада. В голяма част от случаите е подавана минималната възможна информация без данни за паричните потоци между отделните фирми и Binance.com. Експерти коментират пред агенцията, че всичко това е само имитация на прозрачност, която скрива основната нерегулирана борса, за която бивш началник от Комисията по борсите и ценните книжа коментира, че "няма абсолютно никаква прозрачност, по никакъв начин не се потвърждава финансовата ѝ позиция".

Колко пари има Binance

Медията е направила собствени изчисления на база изказвания на CZ и официалните такси (0,1% на спотова търговия, 0,04% на деривати), според които през 2021 г. от таксите би трябвало борсата да е натрупала около 20,4 млрд. долара - и то ако не броим промоциите, които свалят допълнително това число.

Стратегическият директор на Binance Патрик Хилман не коментира тези изчисления, като по думите му "капиталовата структура е без дълг" и заработеното от такси е отделно от активите, които купува и пази за своите потребители. Освен това по думите му депозитите за деривати и спотови сделки са обезпечени 1:1 с резерви на компанията, а има и допълнителен фонд, който да защити потребителите. "Ройтерс" няма възможност да потвърди твърденията му.

Колко стабилна е Binance в действителност?

Колко стабилна е Binance в действителност?

Общите изходящи потоци вероятно са били от $6 милиарда до $8 милиарда

Допълнителна неяснота внесе и проверката на наличностите на Bitcoin, извършена от счетоводната компания Mazars. Тя установи, че активите на Binance в биткойни надвишават задълженията на клиентите ѝ в криптовалутата - но това стана в рамките на процедура, която не приключва с личен подпис на одитора върху заверките на сметките. Иначе казано - докладът дава известна яснота, но не може да се сравни с дълбочината на традиционен корпоративен одит. Въпреки това CZ написа в Twitter: "Одитирано доказателство за резервите. Прозрачност".

След това Mazars изтри доклада от проверката на Binance от сайта си и обяви, че временно спира да проверява резервите на крипто фирми заради "опасения свързани с начина, по който обществеността разбира тези доклади".

На този фон, друг одитор - Armanino, обяви, че вече няма да работи с фирми от крипто сферата след 8 години, в които до услугите му прибягваха Kraken, Gate.io, Ledn, Nexo и, което вероятно се е оказало решаващо, FTX. Именно борсата на Сам Банкман - Фрайд мина два успешни одита от Armanino през 2020 г. и 2021 г., без данни за дупката от 10 млрд. долара, която в крайна сметка срина платформата. Според "Ройтерс" софтуерна "задна врата" е позволила парите на потребителите да отиват към фирма на Банкман - Фрайд без одиторите да разберат.

Шефът на Binance говори за "лошите играчи" в крипто индустрията

Шефът на най-голямата крипто борса в света говори за „лошите играчи“ в индустрията

Собственикът на крипто борсата Чанпенг Жао настоява за регулации

Въпреки това компанията също е ответник по съдебно дело, заведено от опарени от FTX с мотива, че e била "съзнателно сляпа" за ставащото.