Главният изпълнителен директор на най-голямата борса за криптовалути в света Binance настоява за по-строго регулиране на крипто индустрията, пише Silicon. Според Чанпенг Жао законите не могат да защитят никого от "лошите играчи". 

Коментарът му се сътоя по време на бизнес конференцията B20 в Бали, която съвпада със срещата на Г-20.

"Крипто индустрията колективно има роля да защитава потребителите", подчерта Жао.

Неговият коментар идва на фона на огромния срив на FTX - бившата седма по големина крипто борса в света.

FTX подаде документи за защита от фалит

Втората по големина криптоборса в света фалира

От втора по големина криптоборса в света до фалит - само за една седмица

Идеята за регулациите на Жао често беше повод заразмяна на коментари в Twitter с главния изпълнителен директор на FTX Сам Банкман-Фрид, като един от очевидните източници на напрежение между двамата са лобистките усилия на Банкман-Фрид във Вашингтон, където той похарчи милиони, за да настоява за по-строги регулации на криптовалутната индустрия.

"Няма да подкрепяме хора, които лобират срещу други играчи в индустрията зад гърба им", написа Жао в скорошен пост в Twitter, без да се позовава директно на Банкман-Фрид.

Миналата седмица от Binance излезе твърдението, че ще придобият FTX, за да разрешат проблемите с ликвидността на компанията, след което обаче се оттеглиха от сделката точно преди FTX да подаде молба за банкрут в петък.

"Лошите играчи"

Сривът на FTX оставя Binance като най-голямата компания в крипто индустрията. Тя беше разтърсена от многобройни и големи сривове през последните няколко месеца.

Запитан за ролята на регулацията на криптовалутите, Жао заяви, че "трябва да се увеличи яснотата им и усъвършенстването им в крипто пространството".

FTX е дал 10 милиарда долара заем на Alameda Research, но 1-2 милиарда просто са изчезнали

FTX е дал 10 милиарда долара заем на Alameda Research, но 1-2 милиарда просто са изчезнали

Същевременно в рамките на деня над 600 милиона долара изтекоха от портфейли на FTX, компанията твърди, че е хакната