Най-малко 1 милиард долара клиентски средства са изчезнали от сринатата крипто борса FTX, според двама души, запознати с въпроса съобщава Ройтерс.

Основателят на борсата Сам Банкман-Фрайдд тайно е прехвърлил 10 милиарда долара клиентски средства от FTX към търговската си компания Alameda Research според източници на агенцията.

Ще фалира ли Alameda?

Ще фалира ли Alameda?

Обвързаността на Alameda с криптоборсата FTX и нейната валута FTT накара изпълнителния директор на една от най-големите криптоборси да продаде всички активи в криптовалутата FTT

Голяма част от това общо количество оттогава е изчезнало. Според един източник липсващата сума е около 1.7 милиарда долара. Според втори източник разликата е между 1 и 2 милиарда долара.

Въпреки че бе известно, че FTX е преместил средства на клиентите си към Alameda, липсващите суми се докладват за първи път.

Финансовата дупка беше разкрита в записите, които Банкман-Фрайд е сподели с други висши ръководители миналата неделя, според двата източника. Записите предоставят актуална информация за ситуацията към момента, казаха те. И двата източника са заемали висши длъжности във FTX до тази седмица и казаха, че са били информирани за финансите на компанията от висши служители.

FTX подаде документи за защита от фалит

Втората по големина криптоборса в света фалира

От втора по големина криптоборса в света до фалит - само за една седмица

Базираната на Бахамските острови FTX подаде молба за банкрут в петък след скок на клиентски тегления по-рано тази седмица. Спасителната сделка с конкурентната борса Binance се провали, ускорявайки най-големия срив на крипто борса през последните години.

В текстови съобщения до Ройтерс Банкман-Фрайд споменава, че "не е съгласен с характеристиката" на трансфера от 10 милиарда долара.

"Не сме се прехвърляли тайно", каза той. "Имахме объркващо вътрешно етикетиране и го прочетохме погрешно", добави той, без да уточнява. Запитан за липсващите средства, Банкман-Фрайд отговоря на Ройтерс с въпросително: "???"

FTX и Alameda не отговориха на искания за коментар. В туит в петък Банкман-Фрайд споделя, че "сглобява" случилото се във FTX. "Бях шокиран да видя как нещата се разплитат по-рано тази седмица", написа той. В основата на проблемите на FTX бяха загубите в Alameda, за които повечето ръководители на FTX не са знаели.

Тегленията на клиенти нараснаха миналата неделя, след като Чангпенг Жао, главен изпълнителен директор на най-голямата крипто борса Binance, споменава, че Binance ще продаде целия си дял в цифровия токен на FTX, на стойност най-малко $580 милиона, "поради скорошни разкрития". Четири дни преди това новинарското издание CoinDesk съобщава, че голяма част от активите на Alameda на стойност 14,6 милиарда долара се държат в токена на свързаната борса.

Binance побутна FTX към фалит, а 24 часа по-късно предложи да ги купи

Binance побутна FTX към фалит, а 24 часа по-късно предложи да ги купи

Сривът в криптовалутата FTT принуди борсата FTX да спре плащанията към клиенти

Същата неделя Банкман-Фрайд провежда среща с няколко ръководители в столицата на Бахамските острови Насау, за да изчисли колко външно финансиране му е необходимо, за да покрие дефицита на FTX, съобщават пред Ройтерс двамата души, запознати с финансите на FTX. Банкман-Фрайд потвърди пред Ройтерс, че срещата се е състояла.

Банкман-Фрайд показва няколко електронни таблици на ръководителите на регулаторните и правни екипи на компанията, които разкриват, че FTX е преместила около 10 милиарда долара клиентски средства от FTX към Alameda. Електронните таблици показват колко пари FTX е заела на Alameda и за какво са били използвани.

Документите показват, че между 1 и 2 милиарда долара от тези средства не са били отчетени сред активите на Alameda. Електронните таблици не показват къде са били преместени тези пари и източниците казаха, че не знаят какво е станало с тях. При последваща проверка правните и финансови екипи на FTX също научиха, че Банкман-Фрайд е внедрил това, което двамата източника описаха като "задна врата" в счетоводната система на FTX, която е изградена с помощта на софтуер по поръчка.

Тази "задна вратичка" позволява на Банкман-Фрайд да изпълнява команди, които могат да променят финансовите записи на компанията, без да предупреждава други хора, включително външни одитори. Тази настройка означава, че движението на средства от 10 милиарда долара към Alameda не е предизвикало вътрешна проверка или сигнали към останалите отдели на FTX.

В текстовото си съобщение до Ройтерс Банкман-Фрайд отриче да е прилагал "задна вратичка".

Комисията по ценни книжа и борси на САЩ разследва боравенето на FTX.com с клиентски средства, както и дейностите му по отдаване на крипто заеми. Министерството на правосъдието и Комисията за търговия със стокови фючърси също разследват, според източниците на Ройтерс.

Фалитът на FTX бележи зашеметяващ обрат за Банкман-Фрайд. 30-годишният мъж създава FTX през 2019 г. и я превръща в една от най-големите крипто борси, натрупвайки лично състояние, оценено на близо 17 милиарда долара. FTX беше оценен през януари на 32 милиарда долара, като инвеститорите бяха SoftBank и BlackRock.

Кризата предизвика отзвук в света на криптовалутите, като цената на основните криптовалути се срина.

В петък FTX заяви, че е предала контрола върху компанията на Джон Дж. Рей III, специалистът по преструктуриране, който се справи с ликвидацията на Enron Corp - един от най-големите фалити в историята.

Междувременно The Block и CoinDesk съобщават, че портфейлите на FTX и Alameda са били хакнати, а от тях са изпразнени 600 милиона долара в различни криптовалути. Твърдението за наличието на "хак" е получено през канала на FTX в Telegram.

Едновременно с това много клиенти на FTX се оплакват, че влизайки в акаунта си виждат салдо 0 долара след вероятния хак.

Мнозина клиенти на FTX подозират, че "хакването" всъщност е поредно прехвърляне на средства от страна на Сам Банкман-Фрайд.