FTX заяви, че търси защита от фалит в Делауеър. В допълнение към FTX Trading Ltd., компанията обяви, че повече от 100 корпоративни субекти, свързани с FTX, включително Alameda Research, също подават документи за фалит.

Ще фалира ли Alameda?

Ще фалира ли Alameda?

Обвързаността на Alameda с криптоборсата FTX и нейната валута FTT накара изпълнителния директор на една от най-големите криптоборси да продаде всички активи в криптовалутата FTT

В съобщението FTX каза, че главният изпълнителен директор Сам Банкман-Фрайд е подал оставка. Джон Рей е назначен да заеме позицията.

"Незабавното задействане на Chapter 11 е подходящо, за да предостави на FTX Group възможността да оцени ситуацията си и да разработи процес за максимизиране на възстановяването на средствата на заинтересованите страни", се казва в изявлението.

Ходът е поредната стъпка от зашеметяващ срив, като се има предвид позицията на FTX на пазара като втората най-голяма криптоборса след Binance.

Сериозна ликвидна криза, предизвикана от разкрития за нейния баланс, тласна FTX към несъстоятелност. Binance, която подписа писмо за намерение, което можеше да доведе до придобиване, в крайна сметка се отказа от сделката, като се позова на опасения за проверки от страна на американските регулатори и ненадежден баланс на FTX.

Binance побутна FTX към фалит, а 24 часа по-късно предложи да ги купи

Binance побутна FTX към фалит, а 24 часа по-късно предложи да ги купи

Сривът в криптовалутата FTT принуди борсата FTX да спре плащанията към клиенти

Сам Банкман-Фрайд загуби огромна част от състоянието си, а цените на криптовалутите потънаха. След обявлението за защита от кредиторите, цената на Bitcoin отново се срина под 17 хиляди долара, но минути по-късно отчасти се възстанови.

Сам Банкман-Фрайд или как да загубиш близо 14 милиарда долара за ден

Милиардерът, който за 24 часа загуби близо 14 милиарда долара и вече е само милионер

Крахът на FTX и FTT лиши собственика им от статуса на милиардер