Световните финансови регулатори и Международният валутен фонд (МВФ) са изготвили Пътна карта за координиране на мерки в защита на макроикономическата и финансовата стабилност от рисковете на криптоактивите. Основната заплаха днес произлиза от неспазването на съществуващите закони в различните държави, пише Reuters, цитирайки документ на Съвета за финансова стабилност.

Много от заявените ползи от криптоактивите, като например по-евтини и по-бързи трансгранични плащания и по-голямо финансово приобщаване, все още не са се реализирали, се подчертава в доклада.

"Широкото разпространение на криптоактивите може да подкопае ефективността на паричната политика, да заобиколи мерките за управление на капиталовите потоци, да изостри фискалните рискове, да отклони наличните ресурси за финансиране на реалната икономика и да застраши глобалната финансова система", пише още в документа.

Анонимните, които купиха Биткойн за близо $400 милиона точно преди цената му да падне

Анонимните, които купиха Биткойн за близо $400 милиона точно преди цената му да падне

Запознайте се с "Биткойн китовете"

В него се определят срокове, в които членовете на МВФ и Г-20 трябва да изпълнят неотдавнашните препоръки за регулиране на криптоактивите от Борда за финансова стабилност и Международната организация на комисиите по ценни книжа (IOSCO), която обединява организации, които регулират световните пазари на ценни книжа и фючърси.

Т. нар. пътна карта е нов етап от развитието на регулаторните мерки в сектор, който според някои представлява особена заплаха за световните финанси

Негативните настроения се засилиха след срива на криптоборсата FTX в края миналата година, който разтърси финансовите пазари и доведе инвеститорите до големи загуби. Затова, според все повече правителства и организации е крайно необходим цялостен политически и регулаторен отговор за криптоактивите.

"Само така ще се преодолеят рисковете за макроикономическата и финансовата стабилност", се казва още в цитирания документ.

Наскоро ЕС одобри първия в света всеобхватен набор от правила за криптоактивите, но на други места по света все още има по-несистематичен подход към сектора. Въпросът е това ли е причината крипто измамите и манипулациите да са толкова широко разпространени и ще спрат ли, когато секторът е по-строго регулиран.

Крипто секторът се напълни с "измамници" и всякакви "търговци"

Крипто секторът се напълни с "измамници" и всякакви "търговци"

Мнението на председателя на SEC Гари Генслер