През последните месеци т. нар. "Биткойн китове" (анонимна група от хора, които притежават огромно количество криптовалути и често играят с цените) последователно трупат все повече активи, съобщават международните крипто сайтове. Финансовият ход става, след като анонимните успяват да се възползват от спадовете в цените, за да правят стратегически покупки.

Тези значими BTC притежатели изглежда са използвали съдебното решение в правната битка между Grayscale и Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC), за да подсилят портфейлите си.

Цената на Биткойн падна под $26 000: какви са новите прогнози за сектора

Цената на Биткойн падна под $26 000: какви са новите прогнози за сектора

Пониженията на криптовалутите продължават

Според данни на Santiment големите притежатели колективно са закупили BTC на стойност над $388 милиона и то малко преди да се появи новината, че Grayscale е постигнала забележителна победа в правния си спор срещу SEC.

Снимка 611548

Източник: EPA/БГНЕС

Този наплив от значителни покупки съвпадна с положителна реакция на крипто пазара, като изтласка стойността на BTC до ниво около $28 000.

Туит на Santiment подчертава възможността тези влиятелни играчи да разполагат с предварителна информация за резултата от съдебното дело срещу Grayscale и SEC.

Ситуацията предизвика и въпроси относно потенциална манипулация на пазара. Забележително е, че компанията за анализи беше споделила туит с наблюдението на анализатора Али Мартинес, че 30 000 BTC са били прехвърлени на борсите точно преди новината за правната победа на Grayscale.

Скорошното решение на окръжния съд на окръг Колумбия ефективно отмени отхвърлянето от SEC на предложението на Grayscale да преобразува своята GBTC в Биткойн ETF.

Съдът не само прие петицията на компанията за преразглеждане, но и разкритикува SEC за непоследователното третиране на Биткойн фючърсите.

Цената на Биткойн тръгна нагоре, благодарение на американски съд

Цената на Биткойн тръгна нагоре, благодарение на американски съд

Крипто активите нарастват