В днешния 28 август търговската цена на Биткойн бе регистрирана на ниво около $25 900, което отразява спад от 0.5% през последните 24 часа. Основната криптовалута се отказа от печалбите, постигнати през уикенда, които поддържаха цената й предимно над границата от $26 000, пише Barron's. 

Това се случва след период на турбулентна търговия непосредствено след речта на председателя на Федералния резерв (Фед) Джером Пауъл. Несигурността, произтичаща от речта, остави пазара несигурен относно това дали цикълът на Федералния резерв за повишаване на лихвените проценти продължава или приключва.

В последно време Биткойн се колебае около диапазона от $26 000. Предишна разпродажба по-рано през месеца наруши периода на стабилност, като за кратко време свали цените му под $25 500.

Биткойн може да срине цялата крипто система

Най-популярната криптовалута, която може да срине цялата система

Миналата седмица стойността на токена спадна под $30,000 и това създаде усещане за несигурност на пазара

Пазарният анализатор в eToro Хавиер Молина заяви, че решаващото ниво, което трябва да се следи сега, е $25 000. Експертът очерта потенциални сценарии: ако това ниво се задържи, целта е първоначално да се възстанови нивото при $27,000, последвано от значителна зона при $28 500. Успешното ѝ преодоляване може да проправи пътя за по-нататъшни печалби до $31 000.

Обратно, ако нивото от $25 000 бъде пробито, това може да доведе до спад първо до $23 800, последван от по-нататъшен спад до $21 500.

Снимка 602950

Източник: iStock

Прогнозите за сектора - спад или възход?

Освен представянето на Биткойн, други криптовалути също отбелязаха спадове. Етериум, втората по големина криптовалута, се понижи с почти 1% до $1 633.

Тимоти Питърсън е основател и инвестиционен мениджър на Cane Island Alternative Advisors - агенция за инвестиционни консултации. Той прогнозира, че има шансове цената на Биткойн да падне под $25 000 до края на септември. Това може да звучи доста песимистично, но Питърсън вярва, че след този потенциален спад криптовалутата ще влезе в нов период на растеж.

Благовест Белев, който е съосновател на фонда Blockchain.bg, коментира пред "Капитал" какви са възможните сценарии за бъдещето на криптосектора.

"Не съм фен на ценови прогнози, защото те прекалено опростяват сложността на ситуацията. В момента тя е такава, че биткойнът зависи от общата макроикономическа картина. Ако се окаже, че инфлацията задържи този темп на спад и стигне до нива, които са комфортни на Федералния резерв, които са близки до сегашните и дори още малко надолу, и в същото време няма рецесия, може догодина да има много голям скок, а 2024 да е много силна за криптото като цяло", коментира Белев.

Ако инфлацията продължи да расте, ще се окаже, че лихвите ще продължат да се качват, респективната политика също ще се увеличи и това ще задуши ръста на криптото, в случая дори халвинга на биткойн няма да изиграе кой знае каква роля. Ако има рецесия, това ще бутне инфлацията надолу, но може да се създаде ликвидна криза и някакво събитие, което потенциално да бутне всички пазари за известно време, и чак след като се успокоят нещата, да тръгне нова вълна на ръст - нещо, което може да се случи и чак през 2025-2026, в зависимост от колко време отнеме всичко.

Тези сценарии зависят от това накъде ще потече пътят на икономиката и живота, нито един не е най-вероятен, но инфлацията и икономическият ръст са ключови за сектора. 

JPMorgan прогнозира ограничено понижение за биткойна в краткосрочен план

"Скорошните разпродажби на криптопазара вероятно са към своя край, като ликвидациите на дълги позиции до голяма степен са зад нас", пише в доклад на JPMorgan Chase, цитиран от Bloomberg.

Понижението на цените отчасти се дължи и на по-широка корекция при рисковите активи като ценни книжа, предизвикана от позициониране за "обиране на каймата" при технологиите, по-високата реална доходност по американските държавни ценни книжа и растящите притеснения за Китай, допълват от JPMorgan.

Долар, подкрепен с Биткойн: Ето кой предлага тази нестандартната идея

Долар, подкрепен с Биткойн: Ето кой предлага тази нестандартната идея

Възможно ли е това и до какво би довело?