Американските финансови регулатори обвиниха южнокорейския крипто предприемач До Куон и компанията му Terraform Labs заради организирането на "мултимилиардна измама с дигитални активи", съобщава Би Би Си.

Фирмата създаде Terra LUNA и TerraUSD токените, които се сринаха през миналата година и отнесоха със себе си над 40 млрд. долара от инвеститорите.

След големия срив на FTX Великобритания има план за регулация на крипто индустрията

След големия срив на FTX Великобритания има план за регулация на крипто индустрията

След Брекзит, Лондон опитва да се конкурира с финансовите центрове на ЕС

Според Комисията за ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) Куон и Terraform не са предоставили на обществеността коректна информация във връзка с дигиталните активи. "Ние също така твърдим, че те са извършили измама, като са повтаряли неверни и подвеждащи твърдения, за да изградят доверие, преди да причинят опустошителни загуби на инвеститорите", заяви ръководителят на регулатора Гари Генслър.

Най-големите крипто обири - FTX не е №1

Най-големите крипто обири - FTX не е №1

Дигиталните активи са любима плячка на хакерите

По-конкретно, от SEC посочват, че дигиталните активи са били взаимосвързани, а част от транзакциите - нерегистрирани. Въпреки уверенията, че токените са стабилни и че цената им ще расте, през май миналата година те се сринаха почти до нула, което отключи верижна реакция и свали цената и на Bitboin, Ether и ред други криптовалути, а няколко месеца по-късно дойде и фалитът на големи борси като FTX и BlockFi.

"Аз съм с разбито сърце от болката, която моето изобретение ви причини", каза в тази връзка през миналата година Куон. Той в момента е в неизвестност, като властите в родната му Южна Корея, които също го търсят за измами и пазарни машинации, обявиха неотдавна, че смятат, че се крие в Сърбия.