Великобритания официално представи планове за регулиране на крипто индустрията, като правителството иска да овладее някои от безразсъдните бизнес практики, които се появиха през последната година и допринесоха за смъртта на борсата за криптовалути FTX, съобщава CNBC.

Британското правителство предлага редица мерки, насочени към привеждане на регулирането на бизнеса с крипто активи в съответствие с това на традиционните финансови фирми.

Идеята на Острова е да засили драстично правилата, насочени към финансови посредници и попечители, които съхраняват крипто от името на клиенти. Голяма тема, която се появи през 2022 година, беше именно нарастването на рисковите заеми, отпускани между много крипто фирми, и липсата на надлежна проверка на контрагентите, участващи в тези транзакции.

Фалиралата борса за криптовалути FTX е разполагала с над $1,4 милиарда в брой

Фалиралата борса за криптовалути FTX е разполагала с над $1,4 милиарда в брой

Много пари в брой и по-малко служители

"Целта на регулациите е да се защитят потребителите и предприятията, като същевременно се даде възможност на един нов и вълнуващ сектор да процъфтява и да се развива безопасно", се казва в прессъобщение на британското правителство.

В плановете на властите влизат засилване на правилата около дейността именно на компании като FTX, както и на други финансови посредници, за да се подобри защитата на потребителите и способността на борсите да устояват на непредвидени ситуации като тази от миналата година.

Като част от мерките правителството предлага също така нещо, което нарича "режим за злоупотреби на криптопазара". Той ще е насочен срещу прането на пари и други незаконни схеми.

Най-големите крипто обири - FTX не е №1

Най-големите крипто обири - FTX не е №1

Дигиталните активи са любима плячка на хакерите

Министерството на финансите на Великобритания въвежда ограничено във времето изключение, което ще позволи на определени криптокомпании да издават нови токени, докато се пишат новите разпоредби.

След Брекзит, Лондон се стреми да се конкурира с финансовите центрове на ЕС и новите крипто регулации могат да са начин за страната да подобри шансовете си, коментират експерти от крипто индустрията.

Съществува ли понятие за "крипто-банка" и какви са приложимите регулации към областта?

Съществува ли понятие за "крипто-банка" и какви са приложимите регулации към областта?

Случаят "Нексо" повдигна въпроса за разбирането какво е банкова дейност в дигиталния свят