Фалиралата борса за криптовалути FTX е разполагала с $1,43 милиарда в брой в края на 2022 година. Същевременно, служителите на компанията през декември са намалели с 40% спрямо ноември, съобщава Bloomberg, цитирайки финансова актуализация на фирмата.

От нея става ясно, че паричният баланс на FTX към 31 декември 2022 година е бил в размер на точно $1,24 милиарда, отчетен към 20 ноември. На този фон броят на служителите на крипто борсата през декември е намалял до едва 195 души, спрямо 320 към 11 ноември, когато FTX подава документи за обявяване в несъстоятелност.

Най-големите крипто обири - FTX не е №1

Най-големите крипто обири - FTX не е №1

Дигиталните активи са любима плячка на хакерите

Припомняме, че САЩ повдигнаха обвинение на собственика на компанията Сам Банкман-Фриад за измама. Той ще бъде съден, след като пледира невинен по обвиненията в престъпни деяния. Към днешна дата назначеното ново ръководство на компанията се опитва да определи каква сума може да бъде върната на кредиторите.

В началото на 2023 година стана ясно, че новото ръководство на FTX е установило неоторизирани трансфери на криптоактиви от трети страни за общо $415 милиона. Това означава, че активите са били откраднати от хакери.

Крипто за $415 млн. откраднали хакери от FTX

Крипто за $415 млн. откраднали хакери от FTX

Новото ръководство на фалиралата компания е установило значителни "дупки" в борсата

Става дума за крипто за $90 милиона от борсата на FTX в САЩ и още $323 милиона от международната платформа.

Създателят на борсата Сам Банкман - Фрайд е обвинен за това, че е откраднал милиарди долари от клиентите си, за да финансира друга своя компания - Alameda Research.

Според първоначалните разчети активи за $8 милиарда са липсвали в борсата, която се оказа нежизнеспособна в момента, в който цените на криптоактивите паднаха.

"Кралят на крипто" Сам Банкман-Фрайд: "Невинен съм!"

"Кралят на крипто" Сам Банкман-Фрайд: "Невинен съм!"

Създателят на фалиралата борса за криптовалути FTX отрича обвинението в кражба