Най-голямото летище в Европа - британското Heathrow, най-накрая излиза от дълбоката криза, в която се намираше дълго време. Според главния изпълнителен директор на аеропорта - летището е "на прага на възстановяване", предава Sky News. За първи път след началото на пандемията Heathrow отчита тримесечен ръст на пътниците.

Британското летище се радва на все по-засилен пътникопоток, след като ограниченията, свързани с пандемията, продължават да намаляват в много държави по света. Броят на пътниците през третото тримесечие на годината се покачва до 28%, а обемът на товарите до 90% от нивата преди пандемията. Според прогнозата, цялостното възстановяване на летището ще настъпи през 2026-а година.

 Heathrow стигна до загуби от $4 милиарда

Бившето най-натоварено летище в Европа отчете загуби от $4 милиарда

Прогнозите на летището са, че през 2021 година през него ще минат 21,5 милиона пътници

От началото на пандемията, която буквално разби туристическия бизнес, до момента Heathrow претърпя общи загуби от £3,4 милиарда. Днес обаче летището разполага с налични приходи от £4,1 милиарда. И според ръководителите му те вече имат "финансовата сила да могат да продължат, докато пазарът се възстанови напълно".

Главният изпълнителен директор на Heathrow  Джон Холанд-Кей коментира положителната новина така:

"Ние сме на прага на възстановяване, което ще освободи задържаното търсене, ще създаде нови и качествени работни места и ще направи така, че британската търговия най-сетне да се върне към живот".

Да да се избегне "твърдо приземяване" обаче, от летището настояват за продължителна и адекватна държавна кампания за ваксиниране, защото само така границите на Европа и света отново ще бъдат отворени без нуждата от тестове и карантини.

Heathrow падна от първо на десето място сред най-натоварените летища в Европа

Бившето най-натоварено летище в Европа вече е на десето място и обвинява за това властите

Броят на пътниците през август беше най-силен от началото на пандемията, но въпреки това е по-малък от този на летищата в Истанбул, Майорка и Атина

Пред Sky News Холанд-Кей заяви още, че "летището разчита на помощ от страна на британското правителство, за да се увери, че може самолетите на него да летят без вина". Тези негови думи са по повод ангажимента на Heathrow да участва активно за намаляването на вредните емисии.

Миналата седмица правителството на Великобритания и основателят на Microsoft Бил Гейтс обявиха финансиране от £400 милиона за устойчиви заводи за авиационно гориво в Обединеното кралство, както и смелата амбиция за използване на устойчиви авиационни горива вместо изкопаеми в размер на 10% до 2030-а година.

Миналата година Heathrow загуби короната си като най-натовареното летище в Европа, а наскоро обяви, че има вероятност догодина летищните такси да се повишат с повече от 50%. Миналата седмица авиационният регулатор на Великобритания все пак заяви, че на летището няма да бъде позволено да повишава таксите за пътниците с толкова, колкото беше предложено, но признаха, че увеличение все пак най-вероятно ще има.

Под натиска на авикомпаниите най-голямото летище в Европа получи забрана да увеличи пътническите такси. Засега

Под натиска на авикомпаниите най-голямото летище в Европа получи забрана да увеличи пътническите такси. Засега

От Heathrow настояваха таксите на пътниците да нараснат с до 20 британски лири