Най-голямото и най-натовареното летище в Европа - Heathrow, получи забрана от британския авиационен регулатор да повишава таксите за пътници, съобщават медиите на Острова. От няколко месеца насам аеропортът и авиопревозвачите са изправени един срещу друг за възстановяване на загубите от пандемия. 

COVID-19 ограничава полетите повече от 18 месеца, което води до огромно финансово напрежение, както сред представителите на Heathrow, така и на авиокомпаниите, които го използват - включително на най-големия му клиент British Airways. Именно летищните такси са повода за остър спор. 

От британското летище искат пътническите такси да нараснат с до 20 британски лири на човек и да достигнат между 32 и 43 лири. В момента таксата е £24,50. За сравнение, през 2020-а година беше 22 паунда. 

 Heathrow стигна до загуби от $4 милиарда

Бившето най-натоварено летище в Европа отчете загуби от $4 милиарда

Прогнозите на летището са, че през 2021 година през него ще минат 21,5 милиона пътници

Мотивът на Heathrow да иска увеличение на таксите е, за да си помогне поне частично за възстановяване на огромните загуби. Авиокомпаниите обаче категорично не искат да повишават цените на билетите, за да покрият по-високите летищни такси, точно когато се опитват да стимулират повече пътници с примамливи цени - мислейки за собственото си възстановяване.

И така, под техния натиск, увеличение на таксите в крайна сметка няма да има, коментират експерти от бранша. Поне засега. Според британския регулатор следващата година ще бъде постигат правилният баланс между потребителските интереси, важни за авиокомпаниите и тези на летището. Тепърва ще се мисли за това как точно хем потребителите да бъдат защитени от високи и "несправедливи" такси, хем аеропортът да излезе от влошената финансова ситуация, в която се намира. Много е вероятно следващата година таксите все пак да бъдат увеличени и то с цели 50%.

Heathrow падна от първо на десето място сред най-натоварените летища в Европа

Бившето най-натоварено летище в Европа вече е на десето място и обвинява за това властите

Броят на пътниците през август беше най-силен от началото на пандемията, но въпреки това е по-малък от този на летищата в Истанбул, Майорка и Атина