Акциите на Hertz Global Holdings Inc. се сринаха с близо 24 процента след края на търговията в понеделник, след като The Wall Street Journal и Bloomberg съобщиха, че компанията се готви да потърси защита от кредиторите и е наела още един консултант.

Компанията, която отдава автомобили под наем, е готова да подаде документи за банкрут още във вторник, ако не успее да предоговори плащания по дълга си, казват източници на Bloomberg. Hertz подготвя стъпката още от преди месец, а по-късно не успя и да покрие лизингови плащания по автомобилите си.

Компанията, работеща и в България, е водила преговори с някои от кредиторите си как да облекчи тежестта, без да минава през процедурата. Преговорите обаче не са дали резултат. Hertz се надява да реструктурира $17 млрд. дълг. Засега компанията не коментира.

Процедурата ще позволи на Hertz да продължи работа, докато измисли как да се издължи на кредиторите си.

Hertz е в тежко състояние заради пандемията. Ограниченията за пътуване нанесоха тежък удар по приходите в бизнеса на автомобилите под наем. И докато в САЩ правителството е готово да помогне с $50 млрд. на авиокомпаниите, Hertz няма достъп до програмата.

Ниското търсене, твърде големият брой автомобили и сриващите се цени за употребявани коли означават, че Hertz няма достатъчно ликвидност, за да изчака края на кризата. Компанията започна да пести още през март, съкращавайки служители. На 29 април обаче Hertz пропусна лизингово плащане, а кредиторите дадоха време до 4 май на компанията да намери решение.

Hertz, основана като Rent-a-Car Inc., започва работа в Чикаго през 1918 г. Към февруари тя предлага услугите си в 12,4 хил. локации по света.

Междувременно конкурентът Avis Budget Group Inc. отчете нетна загуба от $158 млн. за първото тримесечие на 2020 г., подчертавайки ударите, които индустрията понася. Приходите падат с 9% до $1,8 млрд. Компанията очаква още по-голям спад на приходите през април и май и възстановяване, макар и бавно, през юни.