Повече от десет горски стопанства в страната бързо са откликнали на писмата, изпратени от Българския туристически съюз (БТС), за закупуване от хижите на дърва за огрев през зимата, коментира за БТА изпълнителният секретар на БТС Лъчезар Лазаров.

Очертава се цената на кубик добита дървесина, според вида и начина на събирането й да варира от малко над 50 лева до 105 лева. Тази цена е доста приемлива, като се има предвид, че дървата за огрев за домакинствата са на цена средно от около 180 лева за кубик.

От БТС уточняват, че организацията подпомага хижарите сами по места да имат възможност за добив и доставка на падналата дървесина, при облекчени финансови условия.

Средното потребление на една хижа на дърва за огрев може да достигне до около 150 кубика, по думите на Лазаров. Той посочи, че отоплителният сезон на места по хижите може да продължи и до май-юни.

"Надявам се, че туристите няма да стоят на студено и навреме всички хижари ще се справят със зареждането на дърва", допълни Лазаров и изтъкна, че досега никога не е имало пречки от горските стопанства хижите да зареждат дърва, сега само документацията е по-усложнена.

Търсенето на дърва за огрев нарасна с три пъти, държавата спира износа за трети страни

Търсенето на дърва за огрев нарасна с три пъти, държавата спира износа за трети страни

Какви са цените на дървата за огрев?