Заповед за спиране на износа на дърва за трети страни извън Европейския съюз ще издаде още днес служебният министър на земеделието Явор Гечев. Това заяви самият той пред bTV.

Гечев подчерта, че сега е краят на лятото и трябва да се навакса за около месец, защото е пропуснат моментът, за да се отрази, че търсенето на дървен материал заради цените на горива, включително, е нараснало три пъти.

"Вчера се видях с два от големите преработватели на дървен материал. Те казаха, че ще участват в целия план, намалявайки количествата дърва, които те ще изкупуват, за да може да задоволим нуждите на практика за населението. Почваме от нуждите население за крайно нуждаещите се по списъците, които ще се подпомогнат от социалното министерство", допълни Гечев.

Какви са цените на дървата за огрев?

Както Money.bg писа цените на дървата за огрев се вдигнаха ударно в пика на летния сезон, по време, на който хората се запасяват с дърва за зимата. Цените на кубик нацепени бук и дъб в София достигнаха 180 лева. Като тенденцията е цената им да продължава да расте и скоро да достигне и дори да мине 200 лева. За сравнение преди година цената на кубик дърва за огрев беше около 90 лева - 100 лева.

Дървата за огрев поскъпнаха със 100% и струват 180 лева за кубик (засега)

Дървата за огрев поскъпнаха със 100% и струват 180 лева за кубик (засега)

Освен по-скъпи, цепениците се оказват и дефицитна стока

Що се касае до дървесината от държавните предприятия:

Продажба на корен - когато лицата сами организират добива на дървата от гората, на цени различни в отделните предприятия. При този вариант цените са вариращи от около 10-15 лв/пр. куб. м за иглолистните, до 20-33 лв/пр. куб. м за широколистните дървесни видове.

Вторият начин на продажба е на добита дървесина от временен горски склад. Цената в този случай варира между 47 лева и 82 лева.

Колко струват дървата за огрев от складовете на държавните горски стопанства?

Колко струват дървата за огрев от складовете на държавните горски стопанства?

Има четири варианта за закупуване на дървесина от държавните предприятия

Третият вариант е на покупка от централните складове до големите населени места. Там цените на кубик дърва са между 72 и 102 лева.

Последният вариант е с включен транспорт до краен клиент. В този случай сумата е от 78 лв. до 138 лева.

Всички цени са за пространствен куб. м и са крайни, с включен ДДС.

Швейцария призова гражданите си да се запасят със свещи и дърва за огрев

Тази европейска държава призова гражданите си да се запасят със свещи и дърва за огрев

Възможно е прекъсване на електрозахранването в някои райони през предстоящата зима