Заради войната в Украйна и поскъпването на енергоносителите в световен мащаб българите масово се "завърнаха" към най-древния метод на отопление. Тази ситуация предизвика бум на търсенето и цените на дървата за огрев се вдигнаха ударно. В пика на летния сезон, по време, на който хората се запасяват с дърва за зимата, за да имат време да изсъхнат, цените на кубик нацепени бук и дъб в София достигат 180 лева. Като тенденцията е цената им да продължава да расте и съвсем скоро дори да мине 200 лева. За сравнение преди година цената на кубик дърва за огрев беше около 90 лева - 100 лева.

В средата на февруари бившите вече вицепремиер Корнелия Нинова и министър на земеделието Иван Иванов обявиха, че махат "посредниците" от търговията с дървен материал.

"Дървата за огрев ще се продават на цена по себестойност директно от складовете на държавните горски стопанства и така цената за населението ще намалее", каза министърът на земеделието. 

Каква е ситуацията с дървата за огрев в складовете на държавните горски стопанства?

Наличните количества дърва в откритите централни складове на държавните горски и ловни стопанства са динамични и варират, обясниха пред Money.bg от Министерството на земеделието.

Дървата за огрев поскъпнаха със 100% и струват 180 лева за кубик (засега)

Дървата за огрев поскъпнаха със 100% и струват 180 лева за кубик (засега)

Освен по-скъпи, цепениците се оказват и дефицитна стока

Поради засиленото търсене не се поддържат значителни наличности, а се доставят своевременно до купувачите. Към момента от централни складове на държавните предприятия са реализирани общо над 13 000 пространствени куб. м, с което са подсигурени потребностите на 2670 домакинства.

Заявките за дърва за огрев през настоящата година са завишени с над 25% спрямо миналогодишните и държавните предприятия работят за приоритетно осигуряване на дърва за населението, отчитат от ресорното ведомство. 

Вече се транспортират дърва включително и през почивните дни, с което се цели да се увеличат темповете на доставка. Към момента са доставени общо 370 хиляди пространствени кубични метра дърва на над 53 615 домакинства, с което са задоволени над 32% от определените количества дърва за населението чрез директни продажби.

"Темповете на работа са добри, предвид увеличеното търсене през настоящата година, като спрямо същия период на предходната година са предоставени на населението над 50 хил. пр. куб. м. повече", обясниха експертите от Министерството на земеделието.

Има четири варианта за закупуване на дървесина от държавните предприятия:

Продажба на корен - когато лицата сами организират добива на дървата от гората, на цени различни в отделните предприятия. При този вариант цените са вариращи от около 10-15 лв/пр. куб. м за иглолистните, до 20-33 лв/пр. куб. м за широколистните дървесни видове.

Мебелните фирми са пред фалит, заради дефицит на дървесина

Мебелните фирми са пред фалит, заради дефицит на дървесина

Наблюдава се около 20% съкращаване на персонала в дървообработващите фирми

Вторият начин на продажба е на добита дървесина от временен горски склад. Цената в този случай варира между 47 лева и 82 лева.

Третият вариант е на покупка от централните складове до големите населени места. Там цените на кубик дърва са между 72 и 102 лева.

Последният вариант е с включен транспорт до краен клиент. В този случай сумата е от 78 лв. до 138 лева.

Всички цени са за пространствен куб. м и са крайни, с включен ДДС, уточняват от МЗХ.

Кой може да купува дърва от складовете на държавните горски стопанства?

Хората могат да закупуват дървесина от горските територии, собственост на общината в която е постоянният им адрес, а когато това е невъзможно - от горските територии - държавна собственост. В случаите на закупуване на дървесина по ценоразпис физическите лица, които не са търговци, могат да закупуват дървесина за лична употреба, без право на продажба, само ако са включени в списък от кмета на общините или на населените места, в съответствие с определения обем и списъците са одобрени от директора на съответното държавно горско или ловно стопанство или на учебно-опитно стопанство.

Всяка законна дървесина се транспортира с превозен билет, който е електронен и публично достъпен на сайта на Изпълнителна агенция по горите. В този билет има информация за мястото до където се транспортира съответната дървесина.

Румъния забрани износа на дървесина извън ЕС за период от 10 години

Румъния забрани износа на дървесина извън ЕС за период от 10 години

Законът ще влезе в сила от 2021 г.

"Издаващият билета носи отговорност да следи за това дали лицето е включено в списъците, изготвени от кметовете и дали мястото до което се транспортира дървесината е в рамките на населеното място, за което е списъка. Лицето, получило дървесината, носи отговорност за това да я ползва единствено за собствени нужди, без право да я продава", допълват от Министерството на земеделието.