Цените на дървата за огрев се вдигнаха ударно показа анонимна проверка на Money.bg. В пика на летния сезон, по време, на който хората се запасяват с дърва за зимата, за да имат време да изсъхнат, цените на кубик нацепени бук и дъб в София достигат 180 лева. Като тенденцията е цената им да продължава да расте и още другата седмица да достигне и дори да мине 200 лева. За сравнение преди година цената на кубик дърва за огрев беше около 90 лева - 100 лева.

Обявите за дърва за огрев из цялата страната показват, че цените се различават от  софийските с по 10 -15 лева за кубик. Важно е да отбележим, че има и по-евтини обяви, но те са за пале (0.8 от кубика). 

Мебелните фирми са пред фалит, заради дефицит на дървесина

Мебелните фирми са пред фалит, заради дефицит на дървесина

Наблюдава се около 20% съкращаване на персонала в дървообработващите фирми

Освен по-скъпи, дървата за огрев се оказват и дефицитна стока

На въпроса дали имат налични дърва за огрев от няколко склада ни обясниха, че всичката им стока вече е запазена и чакат им доставят нови пратки, но не се знае кога точно ще се случи това. 

Какви са причините?

Има няколко основни фактора, които принудиха хората да се обърнат към най-древния метод за отопление.

На първо място можем да посочим енергийната криза, в която изпадна не само България, но и целият свят още миналата зима. 

Тогава отоплението поскъпна значително. В най-студените месеци на 2021 г. и началото на 2022 г. сметките газ, на какъвто се топлят голяма част от домакинствата в южните квартали на столицата като "Симеоново", "Драгалевци" и "Бояна" бяха в пъти по-високи от същия период на предходната година. През януари 2022 г. КЕВР одобри и шоковото 30-процентно поскъпване на газа и така цената му стана близо 3 пъти по-висока за домакинствата, отколкото година по-рано. Така макар и с държавна помощ, която отпусна правителството сметката за къща от 200 кв.м.м., която се топли изцяло на газ достигаха 1000 лева.

Румъния забрани износа на дървесина извън ЕС за период от 10 години

Румъния забрани износа на дървесина извън ЕС за период от 10 години

Законът ще влезе в сила от 2021 г.

За сравнение при новите цени на дървата, за отоплението на същата площ ще са нужни около 15 кубика дърва за целия отоплителен сезон, който продължава около 6 месеца. За момента те ще струват общо около 2700 лева. 

По-голямата част от газифицираните домакинства обаче разполагат с камини и печки на дърва, тъй като масово или са се топлили на такива преди да бъдат газифицирани или при изграждането на домовете си са предпочели да имат и алтернатива на газа.

Така на фона на растящите цени на синьото гориво и нарастващата несигурност след като през април "Газпром" обяви, че спира доставките на газ за България много домакинства преминаха от газ на дърва.  

Русия заплаши да забрани износа на дървесина за Китай

Русия заплаши да забрани износа на дървесина за Китай

Заради незаконна сеч

Друг фактор за поскъпването на дървата за огрев, който изобщо не е за пренебрегване е войната в Украйна и спирането на доставките на въглища от там.