Китайският гигант HNA Group, който преди почти три години спечели концесията за летище "Пловдив", а по-късно се отказа, най-сетне поддаде под тежестта на огромните си дългове. Кредиторите на компанията поискаха от китайски съд тя да влезе обяви банкрут, тъй като не може да плати дълговете си, предава The South China Morning Post, като цитира изявление на компанията в WeChat.

HNA Group е един от примерите за растежа на китайските холдингови компании през последните години — и ефектите от натрупването на планина дълг. Компанията започва дейността си през далечната 1993 г. като регионална авиокомпания с четири самолета.

През следващите години, основно чрез банкови заеми, тя се впусна в придобивания у дома и в чужбина, които включват акции в Deutsche Bank, Hilton, Avolon, Radisson и много други. През 2018 г. тя спечели и концесията за летище "Пловдив", но впоследствие се отказа.

В крайна сметка голямото пазаруване приключи през 2017 г., когато Пекин започна сериозно да се притеснява от дълговата тежест, която китайските корпорации поеха през годините преди това. Самата HNA Group имаше дълг от над $100 млрд.

Усилието, водено от правителството, да освободи компанията от тежестта и да намери пари, с които да се разплати с облигационерите и кредиторите, не се увенчаха с успех.