На фона на забавящия се и дори спадащ в някои сектори пазар на комуникативна техника, китайската компания Huawei ускори значително ръста на приходите от продажби на комуникационно оборудване и смартфони. Тя настига със все по-бързи темпове лидерите в бранша Samsung и Apple.  

За първото полугодие приходите на Huawei са нараснали с изумителните 40% спрямо периода януари-юни на миналата година, съобщи агенция Nikkei, позовавайки се на финансовия доклад на компанията. 

В стойностно изражение приходите на Huawei за полугодието възлизат на 245,5 млрд. юана (около 36,7 млрд. щатски долара). За сравнение, през първите 6 месеца на 2015 г. китайският производител отчете 30-процентен ръст на приходите. 

Главният финансов директор на компанията Сабрина Менг обяснява ръста на приходите със стабилния прогрес в ключови сфери като производството на телекомуникационно и мрежово оборудване, решенията за работа в облачна среда и съхранението на данни, а също така и при смартфоните. 

Huawei е най-големият производител на смартфони в Китай и трети в света след Samsung и Apple. 

По данни на TrendForce, през първото полугодие компанията е доставила 56 млн. смартфона, бележейки ръст от 28%. За сравнение, Samsung и Apple са продали съответно 158 млн. и 89,5 млн. смартфони  за същия период и регистрират спадове от 2,7% и 16,9%, пише TechNews.bg.