International Business Machines Corp. планира да съкрати 10 хил. работни места в Европа, или около 20% от заетите в региона, пише Bloomberg, цитирайки свои източници. Компанията цели намаляване на разходите в подразделението за услуги и подготвянето му за отделяне. Очаква се най-големи съкращения да има във Великобритания и Германия, но намаляване на броя на заетите се очаква и в Полша, Словакия, Италия и Белгия. Агенцията не съобщава за България, където IBM също има дейност.

Най-тежък удар ще понесе бизнеса за IT услуги. През октомври компанията съобщи, че планира отделяне на бизнеса. IBM иска да се концентрира върху облачните услуги и изкуствения интелект, за които има надежда, че ще донесат по-голям растеж на приходите.

Разделянето бележи последната промяна на една от първите големи компютърни фирма в света, която се поглежда в страни от от традиционния си бизнес.

Изпълнителен директор Арвинд Кришна беше ключова фигура в придобитата от IBM за 34 млрд. долара облачна компания Red Hat миналата година. "Уcпexът, ĸoйтo пocтигнaxмe c Rеd Наt, ни дaвa yвepeнocт, чe тoвa e пpaвилният xoд", заяви Kpишнa, нapичaйĸи гo "знaчитeлнa пpoмянa" в бизнec мoдeлa нa ĸoмпaниятa.

В момента Amazon Web Services и Microsoft доминират на пазара за облачни услуги.

"За да стимулираме растежа, нашата стратегия трябва да се гледа към реалността в света, в който живеем, и бъдещето, към което нашите клиенти се стремят. Днес хибридният облак и изкуственият интелект бързо се превръщат в водещи услуги", написа Кришна в блога си.

IBM в момента има над 352 000 служители. Компанията очаква разделянето да струва 5 млрд. долара.

Георги Ганев става търговски директор на IBM България

Георги Ганев става търговски директор на IBM България

Досегашният директор Игор Правица е повишен и поема длъжността Регионален лидер по продажбите за IBM Централна и Източна Европ