В началото на юли т.г. предприемачът Илън Мъск направи немалък облог. Изпълнителният директор на Tesla даде обещание, че ще построи най-голямата система от батерии в света в Австралия за 100 дни. И ако не успее, тя ще е безплатна за Канбера.

Но той успя. Tesla вече успя да монтира Powerpack системата с капацитет 100 мега вата. Сега остава да бъдат проведени тестовете.

Историята започна през март т.г., когато Австралия пострада от най-тежката енергийна криза в историята си. Публично Линдън Райв от Tesla даде обещание, че компанията може да инсталира ферма за батерии с размер между 100 и 300 мега вата за едва 100 дни, а по-късно самият Мъск потвърди обещанието, а малко по-късно се стигна и до сделка с правителството. Работата започна на 29 септември.

Tesla приключи първия си проект в опустошеното Пуерто Рико

Tesla приключи първия си проект в опустошеното Пуерто Рико

80% от населението все още няма ток

Официалната стойност не бе обявена, но по изчисления тя е между 25 и 50 милиона долара. Tesla работи заедно с френската компания за възобновяема енергия Neoen и местната инженерна фирма Consolidated Power Projects. Батериите ще бъдат зареждани от вятърна ферма близо до Джеймстаун. Съоръжението ще може да захранва над 30 000 домакинства.

В Twitter Мъск поздрави екипа на Tesla и властите в южна Австралия, които "работиха здраво".

"Докато другите само говорят, ние изпълнихме нашия енергиен план, благодарение на който направихме южна Австралия по-независима", каза премиерът Джей Уедърил, посочвайки, че батерията ще служи като резервен източник на енергия, като освен това ще доведе до понижаване на цената на електроенергията за домакинствата.

Tesla харчи по 8 000 долара всяка минута

Tesla харчи по 8 000 долара всяка минута

Откъде Мъск ще намери достатъчно средства, за да продължи работата на компанията?