Словашкият производител на батерии InoBat обяви днес, че е подписал "договор за намерения" със сръбското правителство за изграждане на гигафабрика за батерии за електрически автомобили в съседна Сърбия, предава Reuters, цитирайки изявление на компанията.

Заводът ще е с капацитет до 32 гигаватчаса (GWh) и ще отвори врати през 2025 година с първоначален капацитет от 4 GWh. Сръбското правителство се е съгласило да предостави финансиране до €419 милиона, включително грантове и данъчни стимули в подкрепа на проекта, съобщават от InoBat.

Изпадналата в несъстоятелност Black Horse FAS се завръща в бизнеса с батерии в Сърбия

На ръба на фалита, 70-годишен сръбски производител на батерии се завръща в играта

Фирмата иска да наеме и нови служители

Въпреки че споразумението не е окончателно, източник, който е запознат с преговорите, твърди, че "сделката е съвсем близо".

От InoBat заявиха, че искат да построят гигафабрика в Западна Европа и още една в Източна Европа. Миналия месец от компанията обявиха, че са подписали "договор за намерение" и с правителството на Испания за изграждане на гигафабрика във Валядолид.

В момнта различни европейски стартъпи за производство на батерии се борят да съберат милиарди евро за огромни фабрики, докато други като InoBat се фокусират върху бавното разширяване. 

Словашката компания ще отвори пилотна линия с мощност 45 мегаватчаса (MWh) в Братислава в началото на следващата година, за да произвежда батерии с висока производителност, които клиентите да тестват.

Освен това, производителят е подписал споразумения с клиенти, включително с германския разработчик на въздушни таксита Lilium, на стойност €500 до 2030 година.

Китай тотално доминира глобалния пазар на батерии за електромобили

Китай тотално доминира глобалния пазар на батерии за електромобили

Въпреки усилията на Съединените щати и Европа да увеличат местното производство на батерии