Пазарът на батерии за електрически превозни средства в световен мащаб се очаква да нарасне от 17 милиарда долара до над 95 милиарда долара между 2019 г. и 2028 г.

С нарастващите тенденции за декарбонизиране на транспортния сектор, компаниите, произвеждащи батерии, които захранват електромобилите, набраха забележителна скорост.

Китайското господство

Въпреки усилията на Съединените щати и Европа да увеличат местното производство на батерии, пазарът все още е доминиран от азиатски доставчици. В Топ 10 на производителите на батерии има само азиатски компании.

В момента китайските компании съставляват 56% от пазара на батерии за електромобили, следвани от корейски предприятия (26%) и японски производители (10%).

Водещият доставчик на батерии CATL разшири пазарния си дял от 32% през 2021 г. на 34% през 2022 г. Една трета от световното производство на батерии за електромобили идват от китайската компания. CATL доставя литиево-йонни батерии на компании като Tesla, Peugeot, Hyundai, Honda, BMW, Toyota, Volkswagen и Volvo.

LG Energy Solution е вторият по големина производител на батерии за електрически коли. BYD заема третото място от Panasonic, след като почти удвои пазарния си дял през последната година. Подкрепената от Уорън Бъфет компания е третият по големина производител на автомобили в света по пазарна капитализация, но също така произвежда батерии, продавани на пазари по целия свят.

Последните данни за продажбите сочат, че BYD ще изпревари LG Energy Solution по пазарен дял през следващите месеци или години.

Пазарът на електрическите превозни средства ще се разраства, за сметка на превозните средства с двигател с вътрешно горене. Те ще изчезнат през следващите десетилетия. Наскоро General Motors обяви, че се стреми да спре продажбата на автомобили с двигател с вътрешно горене до 2035 г., докато Audi планира да спре производството на такива модели до 2033 г.

Освен електромобилите, технологиите за съхранение на са от съществено значение за енергийния преход. Важно е да има капацитет за съхранение а слънчева и вятърна и енергия.